Уништено више од 500 обољелих оваца у Котор Варошу

Душко Керезовић
Уништено више од 500 обољелих оваца у Котор Варошу

КОТОР ВAРОШ - У оквиру мјера на сузбијању бруцелозе општини Котор Варош уништено је 531 овца од укупно 6.000 прегледаних.

Бруцелоза је нанијела велику штету сточарима. У которварошком насељу Плитска еутанизирано је цијело стадо чији су власници браћа Миле и Горан Милић.

У стаду је било 459 грла.

У насељу Селачка код Шипрага уништено је стадо Милке Гелић са 70 оваца.

Општински ветеринарски инспектор Игор Врућинић рекао је да је у току преглед 1.000 оваца које су биле у контакту са обољелим стадима.

- Упоредо са мјерама на сузбијању обољења, неопходно је пружати и помоћ сточарима ради набавке сточне хране, с обзиром на то да је забрањено номађење оваца -  навео је Врућинић.

Браћа Милић кажу да је узгој оваца дуга традиција у њиховој породици и главни извор зараде.

- Од оваца је живјело деветочлано домаћинство и свака помоћ би нам добро дошла, јер два и по мјесеца немамо никаквих прихода. Очекујемо да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске убрза исплату обештећења за еутанизиране овце - рекао је Миле Милић.

Због појаве бруцелозе у општини Котор Варош начелник општине Раденко Чупић рекао је да ће локална заједница у границама својих могућности настојати да пружи помоћ.

- Појава бруцелозе и убијање оваца представља катастрофу за власнике стада којима је овчарство био основни извор прихода - рекао је Чупић и истакао да је у циљу заштите стоке и људи од бруцелозе неопходна шира помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана