Уклоњено брдо отпада из Врбаса

ATV
Уклоњено брдо отпада из Врбаса

Бањалука - Огромне количине накупљеног отпада, процјењује се око 6.000 кубика, уклоњено је ових дана са заштитне мреже у акумулацији Бочац. Тиме је отклоњена опасност да огромне количине отпада доспију у Бањалуку.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман истиче да су ове активности услиједиле након што је градска инспекција, у сарадњи са републичком водном инспекцијом и „Еко центром Бочац”, покренула активности на уклањању нагомиланог отпада из 13 локалних заједница која се налазе уз ријеку Врбас.

-Велике количине овог отпада пријетиле су да заштитна мрежа попусти и да на хиљаде тона накупљеног отпада крене низводно, према граду, тако да се морало дјеловати интервентно – казао је начелник Кецман.

Хидроелектране „Бочац” су изабрале извођача радова, који је ових дана успјешно уклонио сав отпад, према процјенама, око 6.000 кубних метара.

У наредном периоду, како истиче Кецман, инспекција ће пратити дешавања на мрежи у Бочцу, те реаговати у складу са могућностима.

-Да би се овај проблем дугорочно ријешио, потребно је изнаћи системско рјешење, те у процес укључити низ институција, укључујући Министарство за просторно уређење, Фонд за заштиту животне средине, али и федералне општине из горњег слива Врбаса – казао је Кецман. Он је додао да је Бања Лука један од финансијера заштитне мреже и готово једина од локалних заједница из слива Врбаса која се придржава споразума о плаћању накнаде за прикупљање отпада који настаје радом ријека, а и несавјесним односом грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана