У БиХ не постоји могућност замјене кованог новца

Nezavisne.com
У БиХ не постоји могућност замјене кованог новца

Бањалука, Сарајево - Бројни грађани који су се ових дана вратили са годишњих одмора из страних земаља у џеповима су донијели хрпу металног новца којег немају гдје да размијене јер мјењачнице и банке у земљи га не примају и самим тим не мијењају. Бањалучанка Данијела Р. од кад се прије неколико дана вратила са Хрватског приморја безуспјешно покушава да замијени стотинак куна у кованицама.

"Да сам знала да ће ми овдје бити бескористан, новац бих потрошила још тамо. Овако ми само преостаје да га сачувам до наредне године када поново будем ишла на љетовање", казала је она.

Да се ситни ковани новац нема гдје замијенити, увјерили смо се и сами тако што смо телефонски у својству грађана затражили помоћ по овом питању.

"Не, не примамо кованице. Покушајте у мјењачници", казали су у једној банци у Бањалуци. Међутим, ни у мјењачници нисмо имали више среће.

"Не, ништа гвоздено не примамо", казали су нам у једној од њих, која се налази у центру града.

Ипак, упорност се на крају колико-толико исплатила па смо успјели пронаћи једну мјењачницу која узима металне куне, али за једну марку их је потребно издвојити пет, док је према јучерашњој званичној курсној листи једна марка вриједила 3,8 куна.

Слична ситуација је и у Сарајеву, гдје је само једна банка пристала да нам размијени сићу, док су нас све остале које смо контактирали одбиле.

Из више тамошњих мјењачница нам је поручено да одустанемо од оног за чим трагамо јер се ниједна не бави размјеном страног ситног новца.

Из одговора на ова питања која смо добили од Централне банке БиХ може се закључити како банке могу, али и не морају да врше замјену страног кованог новца, којег иначе ни они не преузимају од банака.

"Различито поступање банака условљено је њиховим могућностима да страни ковани новац који заприме могу замијенити или продати у иностранству сопственим каналима, да ли имају капацитете (смјештај у трезорима, транспорт кованог новца у БиХ и према иностранству и сл.) за физичко манипулисање страним кованим новцем које је захтјевно, а поготово ограничавајуће код транспорта новца, као и да економски оправдају трошкове које имају у поступању са страним кованим новцем", кажу у Централној банци БиХ.

Ипак, кажу како прописи Централне банке формално не ограничавају комерцијалне банке да код мјењачких послова изврше замјену кованог новца евра, као и да код исплата по основу замјене КМ за евро исплаћују ковани новац евра.

Марко Ђого, економиста и стучњак у области банкарства, каже како су банке акционарска друштва која послују ради остваривања добити и њихово је да саме себе одреде дјелатност и чиме желе да се баве, а чиме не.

"Проблем са страним ситним новцем је тај што се ради о малим износима и тешко је кроз провизије које се примјењују за веће износе покрити трошкове које би банке имале када би прихватале тај новац", каже он.

Додаје како би ове послове прије свега требало да преузму мјењачнице, али да се то не дешава.

"Код нас је јако неразвијен сектор мјењачница. Свугдје у свијету гдје је туризам развијен то су засебне финансијске институције које би у суштини требало да примају страни ситни новац јер би требало да раде са свим апоенима. Код банака је по дефиницији основна дјелатност примање депозита и давање кредита, а конверзија је само један додатни посао и извор прихода који не би смио да буде доминантан и може да износи свега неколико процената од укупног прихода банке. Банке нису постављене као неко ко би требало да буде заинтересован за то, а мјењачнице које би требало да буду заинтересоване за такав посао код нас су неразвијене јер је и туризам слабо развијен па дјелатност конверзије углавном врше банке", закључио је Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана