У Београду одржано вече поезије Српске, Србије и расијања

Срна
У Београду одржано вече поезије Српске, Србије и расијања

Београд - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић указао је, током традиционалној вечери поезије Српске, Србије и расијања на Међународном сајму књига у Београду, на значај чувања културног и националног идентитета српског народа и кроз пјесничко стваралаштво.

Чубриловић је поздравио учеснике и посјетиоце ове вечери поезије Српске, Србије и расијања вечерас је осми пут одржано на штанду Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду.


"Изузетна ми је част и задовољство да поздравим оволики број пјесника, а оволико интересовање за ово што нам је организатор приредио говори о томе да пјесници, нити познају разлику у језицима, нити познају границе", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, на пјесничкој вечери говориће се на једном језику, а разумјеће се у више земаља.

"Желим да вам ово вече остане у сјећању и да сваке године посјећујете ову манифестацију", рекао је Чубриловић и изразио увјерење да ће наредни пјеснички сусрети окупити још већи број и учесника и посјетилаца.

Директор Представништва Републике Српске у Србије Млађен Цицовић изразио је задовољство што осми пут у име Представништва Републике Српске у Србији може да поздрави пјеснике и чуваре српске културе, традиције и обичаја, односно националног идентитета.

Он је рекао да се пјесницима из Републике Српске, Србије и Црне Горе вечерас придружио и румунски академик и књижевник Еуђен Симион.

Симион је истакао да није "никакав политички човјек" већ прије свега професор књижевности и књижевни критичар у Румунији.

"Видим да сте из свих крајева где се говори српски језик што значи да припадате једној истој култури, јер тамо гдје је један језик тамо је и једна култура и тамо је јединство једног бића", рекао је он.

Према његовим ријечима, ако постоји нешто што нас заувек спаја то је култура.

"Ако волите српски језик и српску културу волите се међусобно и чувајте свој идентитет. Ја вам желим, из свег срца, управо то", рекао је Симион.

Симион, велики пријатељ српског народа, румунски академик и доскорашњи предсједник Академије Румуније, носилац је француске Легије части и почасни члан више европских академија.

Прије званичног почетка пјесничке вечери Чубриловић, Цицовић и Симион су разговарали на штанду Републике Српске.

Симион је прихватио позив предсједника Народне скупштине Републике Српске да посјети Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана