U Beogradu održano veče poezije Srpske, Srbije i rasijanja

Srna
U Beogradu održano veče poezije Srpske, Srbije i rasijanja

Beograd - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ukazao je, tokom tradicionalnoj večeri poezije Srpske, Srbije i rasijanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na značaj čuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i kroz pjesničko stvaralaštvo.

Čubrilović je pozdravio učesnike i posjetioce ove večeri poezije Srpske, Srbije i rasijanja večeras je osmi put održano na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.


"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da pozdravim ovoliki broj pjesnika, a ovoliko interesovanje za ovo što nam je organizator priredio govori o tome da pjesnici, niti poznaju razliku u jezicima, niti poznaju granice", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, na pjesničkoj večeri govoriće se na jednom jeziku, a razumjeće se u više zemalja.

"Želim da vam ovo veče ostane u sjećanju i da svake godine posjećujete ovu manifestaciju", rekao je Čubrilović i izrazio uvjerenje da će naredni pjesnički susreti okupiti još veći broj i učesnika i posjetilaca.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbije Mlađen Cicović izrazio je zadovoljstvo što osmi put u ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji može da pozdravi pjesnike i čuvare srpske kulture, tradicije i običaja, odnosno nacionalnog identiteta.

On je rekao da se pjesnicima iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore večeras pridružio i rumunski akademik i književnik Euđen Simion.

Simion je istakao da nije "nikakav politički čovjek" već prije svega profesor književnosti i književni kritičar u Rumuniji.

"Vidim da ste iz svih krajeva gde se govori srpski jezik što znači da pripadate jednoj istoj kulturi, jer tamo gdje je jedan jezik tamo je i jedna kultura i tamo je jedinstvo jednog bića", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ako postoji nešto što nas zauvek spaja to je kultura.

"Ako volite srpski jezik i srpsku kulturu volite se međusobno i čuvajte svoj identitet. Ja vam želim, iz sveg srca, upravo to", rekao je Simion.

Simion, veliki prijatelj srpskog naroda, rumunski akademik i doskorašnji predsjednik Akademije Rumunije, nosilac je francuske Legije časti i počasni član više evropskih akademija.

Prije zvaničnog početka pjesničke večeri Čubrilović, Cicović i Simion su razgovarali na štandu Republike Srpske.

Simion je prihvatio poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske da posjeti Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana