Туристи из Српске у Грчкој љетују у собама

Анита Јанковић-Речевић
Туристи из Српске у Грчкој љетују у собама

Бањалука - Упркос апокалиптичним сликама које стижу са грчких љетовалишта погођених олујним невременом, кишом и поплавама, туристи из РС који су на љетовању у овој земљи не враћају се кућама прије предвиђеног термина, а они који планирају тамо одмор не отказују аранжмане.

 Друштвене мреже преплављене су снимцима и фотографијама катастрофе која је погодила Грчку у јеку туристичке сезоне. Највише проблема је на Халкидикију и Ситонији, гдје су поплављене куће и плаже, а бујице воде текле су улицама и носиле све испред себе, чак и аутомобиле.

У туристичким агенцијама у Српској кажу да су у сталном контакту са клијентима који љетују у Грчкој. Тврде да ситуација није алармантна као што изгледа на фотографијама, те да нико није угрожен. 

Референт продаје у бијељинској туристичкој агенцији “Хепи травел” Софија Стевановић каже да њихови клијенти тренутно љетују у цијелој Грчкој, те да нико од њих није имао проблема због невремена.

- Наших путника има на Халкидикију и у Ситонији и са њима  смо стално у контакту. Сви су добро, кажу да је хладно и да пада киша али да је стање далеко од ванредног. Нема евакуације, нико од њих се не враћа кући и није тачно да немају струју, воду и интернет. Већина је ружно вријеме искористила за шопинг у Солуну, а једина је штета што не могу да се купају, због чега су и отишли на море - навела је Стевановићева.   И директорица агенције “Цептер паспорт” из Бањалуке Милена Павловић истиче да њихови путници у Грчкој немају проблема.

- Немамо клијенте у мјестима гдје је невријеме, али они који су на острвима се нису јављали због било каквих проблема. Наши водичи у Грчкој кажу да је вријеме ружно и да уживање у одмору квари само киша - рекла је Павловићева.

Портпарол београдске агенције “Контики травел”, путем које путују и многи грађани Српске, Андреј Тодоровић истиче да су у сталном контакту са својим путницима, представницима и локалним агенцијама, те да ситуација није ванредна.

- Нико се не враћа и нико не отказује уговорене аранжмане. Тачно је да пада киша и да се туристи не могу купати, али све друго функционише у најбољем реду - рекао је Тодоровић. 

Планове о одмору и сунчању на плажи лоше вријеме срушило је Драгани Бурсаћ која тренутно са породицом љетује у грчком одмаралишту Неа Врасни код Ставроса.

  • Нисмо се надали да ће нам одмор упропастити киша али важно је да смо добро. Вријеме је посљедња два дана катастрофа и дане проводимо у јакнама. Планирали смо да се вратимо, али пријатељи су нас одговорили јер смо тек на пола љетовања - испричала је Бурсаћева.

Хиландар

Невријеме није заобишло ни српски манастир на Светој гори, Хиландар. Падавине су уништиле прилаз манастиру који је био опкољен воденим бујицама, а на фотографијама које је објавио јеромонах Доситеј Хиландарац виде се слапови воде који падају са зидина Хиландара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана