Студенти протестом замијенили прославу

Анита Јанковић-Речевић, Данијела Стоканић
Студенти протестом замијенили прославу

Бањалука - Универзитет у Бањалуци свечаном академијом у Банском двору јуче је тачно у подне прославио 42 године рада, а у исто вријеме стотињак студената блокирало је зграду Ректората у знак протеста против руководства ове високошколске установе због, како кажу, све учесталијих афера.

Власници индекса, предвођени представницима Уније студената РС и Студентског парламента у Бањалуци, окупили су се како би затражили испуњење 18 захтјева и хитан састанак са ректором Универзитета Миланом Матаругом због рјешавања горућих проблема који, како истичу, свакодневно урушавају Универзитет. Студенти су запосјели зграду Ректората, истакли своје заставе и запријетили блокадом свих факултета уколико се надлежни оглуше о њихове захтјеве.  

- Умјесто одласка на прославу одлучили смо да се окупимо и на демократски начин покренемо реформу Универзитета. Иза нас су представници свих факултета Универзитета у Бањалуци - рекао је предсједник Уније студената РС Ратко Савић. Истакао је да је први хитни захтјев формирање заједничке комисије представника Универзитета и студената која ће анализирати све проблеме и тражити начин за њихово рјешавање.   

- Наши захтјеви се тичу извођења и квалитета наставе, злостављања и насиља над студентима, а посљедња афера на Технолошком факултету је кап која је прелила чашу. Након што смо тај случај пријавили Тужилаштву студенти су добијали пријетње смрћу, а од Ректората нисмо добили заштиту - рекао је Савић.

Студенти захтијевају и да до краја академске године у ову високошколску установу буде примљено 100 нових асистената, јер је, како каже предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Жељко Сладојевић, недостатак овог кадра горући проблем.

Он је истакао да треба више пажње посветити кадру из РС, умјесто гостујућим професорима.

Генерални секретар Студентског парламента бањалучког Универзитета Марија Пуљаревић нагласила је да протести немају политичку позадину.

- Сматрамо да је на Универзитету 12.05, а не пет до 12 и ако се не уведу промјене и реформе Универзитет ће се кроз неколико година угасити. Не тражимо смјену ректора, само желимо да се ствари покрену са мртве тачке - рекла је Пуљаревићева.

Поводом захтјева студената, Матаруга је на свечаној академији истакао да је руководство Универзитета јединствено у ставу да у овој високошколској установи не смије бити мјеста за сексуално узнемиравање и сличне појаве.

- Један од радника, који не спада у наставно особље, оптужен је за сексуално узнемиравање. Дао сам налог да буде покренута дисциплинска процедура против њега. Тражимо сагласност љекара да га испитамо како бисмо донијели одлуку - рекао је Матаруга и додао да се слаже да је потребно запослити нове асистенте, али да је за то неопходно обезбиједити новчана средства.

Матаруга је јуче послијеподне дошао у ректорат да би разговарао са студентима који протестују, а до затварања овог броја "Гласа" састанак није био завршен.

Академија

Свечаној академији бањалучког Универзитета, који има институт и 17 факултета, и које тренутно похађа 18.000 студената јуче је, између осталих присуствовао и предсједник РС Милорад Додик, који је рекао да институције Српске подржавају рад и развој Универзитета у Бањалуци.

- Институције РС су увијек поштовале аутономију универзитета и оно што чини да би напредовао и био бољи и квалитетнији - рекао је Додик.

Успјешнији рад уз квалитетну сарадњу са институцијама Српске Универзитету је пожељела премијерка РС Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана