Сјећање на жртве Доње Градине

Цвија Мркоњић
Сјећање на жртве Доње Градине

Бањалука - Жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини никада не смију бити заборављене, а слични злочини не смију бити поновљени.

Поручили су ово у петак у Бањалуци представници Организационог одбора за обиљежавање 70 година од пробоја јасеновачких логораша и позвали грађане да дођу у недјељу у што већем броју у Доњу Градину.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић рекао је да се на обиљежавању, осим највиших званичника РС, очекује и долазак патријарха српског Иринеја, званичника из Србије, те градоначелника израелског града Модина.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић истакао је да је све спремно за обиљежавање, те да је формиран и одбор за расписивање тендерске документације за изградњу свих објеката битних за Спомен-подручје Доња Градина. 

- У Другом свјетском рату на том подручју је страдало највише Срба, Јевреја и Рома, а Дубица је изгубила 18.500 становника - подсјетио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић представио је

поштанску марку коју је предузеће “Поште Српске” штампало поводом обиљежавања 70 година од пробоја јасеновачких логораша.  

- Марка са мотивима споменика у Јасеновцу, штампана у тиражу од 10.000 примјерака, порука је да се не заборави и не понови овакав злочин - казала је директор “Пошта Српске” Јасминка Кривокућа.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Милорад Буква рекао је да је, осим централног обиљежавања страдања, припремљена и изложба о систему логора из Другог свјетског рата, издата књига о посљедњим логорашима, те да је у припреми и стручни часопис.

Бесплатан превоз

Градска управа Бањалука обезбиједила је бесплатан превоз у Доњу Градину, а полазак пет аутобуса планиран је у недјељу у осам часова са старе аутобуске станице.

Општина Нови Град обезбиједила је два аутобуса, један за чланове Општинске борачке организације, а други за ученике основних школа у овој општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана