Sjećanje na žrtve Donje Gradine

Cvija Mrkonjić
Sjećanje na žrtve Donje Gradine

Banjaluka - Žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini nikada ne smiju biti zaboravljene, a slični zločini ne smiju biti ponovljeni.

Poručili su ovo u petak u Banjaluci predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša i pozvali građane da dođu u nedjelju u što većem broju u Donju Gradinu.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da se na obilježavanju, osim najviših zvaničnika RS, očekuje i dolazak patrijarha srpskog Irineja, zvaničnika iz Srbije, te gradonačelnika izraelskog grada Modina.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević istakao je da je sve spremno za obilježavanje, te da je formiran i odbor za raspisivanje tenderske dokumentacije za izgradnju svih objekata bitnih za Spomen-područje Donja Gradina. 

- U Drugom svjetskom ratu na tom području je stradalo najviše Srba, Jevreja i Roma, a Dubica je izgubila 18.500 stanovnika - podsjetio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić predstavio je

poštansku marku koju je preduzeće “Pošte Srpske” štampalo povodom obilježavanja 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša.  

- Marka sa motivima spomenika u Jasenovcu, štampana u tiražu od 10.000 primjeraka, poruka je da se ne zaboravi i ne ponovi ovakav zločin - kazala je direktor “Pošta Srpske” Jasminka Krivokuća.

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Milorad Bukva rekao je da je, osim centralnog obilježavanja stradanja, pripremljena i izložba o sistemu logora iz Drugog svjetskog rata, izdata knjiga o posljednjim logorašima, te da je u pripremi i stručni časopis.

Besplatan prevoz

Gradska uprava Banjaluka obezbijedila je besplatan prevoz u Donju Gradinu, a polazak pet autobusa planiran je u nedjelju u osam časova sa stare autobuske stanice.

Opština Novi Grad obezbijedila je dva autobusa, jedan za članove Opštinske boračke organizacije, a drugi za učenike osnovnih škola u ovoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana