Реума и тумор шаљу на боловања

Милијана Латиновић
Реума и тумор шаљу на боловања

Бањалука - Број радника који су током првих шест мјесеци ове године користили боловање дуже од мјесец мањи је за око 10 одсто у односу на исти период лани.

Истакли су ово у Фонду здравственог осигурања РС додајући да је у овом периоду боловање дуже од 30 дана одобрено за 24.376 радника.

- Најчешћи разлози боловања дужих од 30 дана су болести мишићно-коштаног система и везивног ткива, затим боловања због тумора, а потом слиједе болести крвотока и трудноћа - навели су у Фонду. 

Додају да поменута обољења учествују са око 60 одсто у укупној структури разлога боловања, а потом слиједе душевни поремећаји, болести система за варење и нервног система.

- Трошкови за одобрена боловања дужа од 30 дана у првој половини године износе 4,9 милиона КМ - рекли су у Фонду.

Подсјећају да боловања до 30 дана одобравају породични доктори и она иду на терет послодавца, док боловања дужа од тог периода одобравају посебне комисије Завода за медицину рада и спорта и комисије Фонда.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић истиче да мањи број запослених на боловању не значи да су радници мање болесни, већ да многи трпе и раде.

- Прави разлог због чега је мање боловања јесте то да запослени иду на посао чак и болесни, само да не би угрозили процес рада. Не знам зашто, али што је већи степен образовања радника, боловања је све мање, а што је степен образовања нижи, боловања су чешћа - рекао је Фемић.  

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче да болестан радник треба да буде заштићен у сваком погледу. Он је нагласио да оваквом раднику треба много више него здравом, а сви они који злоупотребљавају боловања треба да буду најстроже кажњени.

- Дешава се да раднику један љекар затвори боловање, а исти дан му други отвара за другу болест, и то се преклапа тако у недоглед што је очигледна злоупотреба. Наравно, никад не бих довео у питање боловање заиста болесног човјека, не треба ово погрешно схватити - рекао је Шкребић.

Додаје да међу радницима има оних који су на боловању и до годину, те да у тим ситуацијама треба пронаћи рјешење у смислу пријевремених пензија ако радник није способан за обављање посла, а од нечега мора да живи.

Сезонски послови

Послодавци у Српској истичу да је највише радника на боловањима у вријеме када воће достигне за бербу или у сезони других пољопривредних послова.

- Многи радници узимају боловања да би радили на њиви и остварили додатне приходе - тврде послодавци.

Најчешћи разлози боловања у процентима:

болести мишићно-коштаног система и везивног ткива 16

боловања због тумора 12

повреде 10

трудноћа и бабине 10

болести система крвотока 9,5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана