Радници пропали кроз плочу, један висио на стубу

Драгана Орловић
Радници пропали кроз плочу, један висио на стубу

Бањалука - Најприје се зачула ломљавина, а потом страховито јак удар када се бетонска плоча сручила на земљу и за собом повукла три радника. Један од њих остао је беспомоћно да виси на стубу и није могао сићи све док није дошла екипа Хитне помоћи.

Тим ријечима очевици у бањалучкој улици Иве Андрића описују шта се десило у понедјељак на градилишту у њиховом насељу, када се урушила зграда док су радници излијевали бетонску плочу. Све се одиграло, кажу, у само неколико секунди.

- Нешто послије 16 часова зачула се бука. Изашао сам из куће и угледао раднике који су попадали са градилишта - казао је један комшија који није желио да му наводимо име.

Он каже да је један од повријеђених радника све вријеме био заробљен на стубу и да су га уз помоћ дизалице спустили и одвезли у Службу хитне помоћи. Све је изгледало драматично, али срећом, како каже, нико ипак није био животно угрожен.

- Примијетио сам да су једном од њих љекари ставили крагну око врата и да су му помогли да сједне у њихово возило. Остали су сами ушли у кола Хитне помоћи и отишли на преглед - испричао је наш саговорник.

Како сазнајемо, повријеђени радници су Душко Вукобрат (33) из Приједора, Здравко Дрљача (66) из Бањалуке и Рајко Ћопић (52) из Новог Града. Сви они су јуче упућени из Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС на кућно лијечење након што су обављене неопходне дијагностичке и терапијске процедуре.

- Радник чији су иницијали З. Д. задобио је повреду лијевог скочног зглоба, Р. Ћ. ишчашење лијевог стопала, контузије лијевог лакта, кука и лумбалне кичме, а Д. В. је задобио контузије грудног коша, карлице и абдомена - саопштили су из ове здравствене установе.

Директор предузећа "ГМ градња", које гради ову зграду која се урушила, Драган Грбић тврди да је све ово ипак била само једна мања незгода.

- Ријеч је о малом армираном бетонском платну. Три радника су лакше повријеђена, тачније, са огреботинама. Ништа страшно и специјално. Санираћемо све. Најбитније је да нико нема теже повреде и један од њих тројице већ данас наставља са радом - рекао је Грбић.

Напоменуо је и да њихова фирма већ дуго ради и да је до сада изградила више од 800 станова, а ову четвороспратну зграду треба да заврше догодине.

На овом градилишту контроле је обавила полиција и инспектор Републичке инспекције заштите на раду, а о свему је  обавијештен и дежурни окружни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука. У Инспекторату РС рекли су да ће комплетну информацију о утврђеном чињеничном стању моћи саопштити по завршетку контрола.

Пропусти и ризици

Републичка инспекција рада ове године обавила је око 1.240 контрола у различитим дјелатностима.

- У око 40 одсто случајева утврђени су пропусти у спровођењу мјера заштите на раду. Послодавцима су изречене 443 мјере за њихово отклањање, док је због почињених прекршаја издато 127 прекршајних налога у вриједности од 220.350 КМ и девет прекршајних пријава - рекли су у Инспекторату и додали да је грађевинарство једна од најризичнијих дјелатности.

три повреде са смртним исходом

- једна у шумарству и дрвној индустрији.

- двије у осталим дјелатностима.

47 тежих повреда

- једна у електропривреди,

- једна у текстилној индустрији.

- седам у грађевинарству,

- 10 у хемијској индустрији,

- 12 у шумарству и дрвној индустрији,

- 16 у осталим дјелатностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана