Radnici propali kroz ploču, jedan visio na stubu

Dragana Orlović
Radnici propali kroz ploču, jedan visio na stubu

Banjaluka - Najprije se začula lomljavina, a potom strahovito jak udar kada se betonska ploča sručila na zemlju i za sobom povukla tri radnika. Jedan od njih ostao je bespomoćno da visi na stubu i nije mogao sići sve dok nije došla ekipa Hitne pomoći.

Tim riječima očevici u banjalučkoj ulici Ive Andrića opisuju šta se desilo u ponedjeljak na gradilištu u njihovom naselju, kada se urušila zgrada dok su radnici izlijevali betonsku ploču. Sve se odigralo, kažu, u samo nekoliko sekundi.

- Nešto poslije 16 časova začula se buka. Izašao sam iz kuće i ugledao radnike koji su popadali sa gradilišta - kazao je jedan komšija koji nije želio da mu navodimo ime.

On kaže da je jedan od povrijeđenih radnika sve vrijeme bio zarobljen na stubu i da su ga uz pomoć dizalice spustili i odvezli u Službu hitne pomoći. Sve je izgledalo dramatično, ali srećom, kako kaže, niko ipak nije bio životno ugrožen.

- Primijetio sam da su jednom od njih ljekari stavili kragnu oko vrata i da su mu pomogli da sjedne u njihovo vozilo. Ostali su sami ušli u kola Hitne pomoći i otišli na pregled - ispričao je naš sagovornik.

Kako saznajemo, povrijeđeni radnici su Duško Vukobrat (33) iz Prijedora, Zdravko Drljača (66) iz Banjaluke i Rajko Ćopić (52) iz Novog Grada. Svi oni su juče upućeni iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS na kućno liječenje nakon što su obavljene neophodne dijagnostičke i terapijske procedure.

- Radnik čiji su inicijali Z. D. zadobio je povredu lijevog skočnog zgloba, R. Ć. iščašenje lijevog stopala, kontuzije lijevog lakta, kuka i lumbalne kičme, a D. V. je zadobio kontuzije grudnog koša, karlice i abdomena - saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Direktor preduzeća "GM gradnja", koje gradi ovu zgradu koja se urušila, Dragan Grbić tvrdi da je sve ovo ipak bila samo jedna manja nezgoda.

- Riječ je o malom armiranom betonskom platnu. Tri radnika su lakše povrijeđena, tačnije, sa ogrebotinama. Ništa strašno i specijalno. Saniraćemo sve. Najbitnije je da niko nema teže povrede i jedan od njih trojice već danas nastavlja sa radom - rekao je Grbić.

Napomenuo je i da njihova firma već dugo radi i da je do sada izgradila više od 800 stanova, a ovu četvorospratnu zgradu treba da završe dogodine.

Na ovom gradilištu kontrole je obavila policija i inspektor Republičke inspekcije zaštite na radu, a o svemu je  obaviješten i dežurni okružni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. U Inspektoratu RS rekli su da će kompletnu informaciju o utvrđenom činjeničnom stanju moći saopštiti po završetku kontrola.

Propusti i rizici

Republička inspekcija rada ove godine obavila je oko 1.240 kontrola u različitim djelatnostima.

- U oko 40 odsto slučajeva utvrđeni su propusti u sprovođenju mjera zaštite na radu. Poslodavcima su izrečene 443 mjere za njihovo otklanjanje, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 127 prekršajnih naloga u vrijednosti od 220.350 KM i devet prekršajnih prijava - rekli su u Inspektoratu i dodali da je građevinarstvo jedna od najrizičnijih djelatnosti.

tri povrede sa smrtnim ishodom

- jedna u šumarstvu i drvnoj industriji.

- dvije u ostalim djelatnostima.

47 težih povreda

- jedna u elektroprivredi,

- jedna u tekstilnoj industriji.

- sedam u građevinarstvu,

- 10 u hemijskoj industriji,

- 12 u šumarstvu i drvnoj industriji,

- 16 u ostalim djelatnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana