Пуне корпе за васкршњу трпезу

Милијана Латиновић, дописници
Пуне корпе за васкршњу трпезу

Бањалука - Вриједне домаћице широм Српске "окупирале" су у петак маркете и тржнице купујући намирнице за васкршњу трпезу, која ће, судећи по пуним корпама бити раскошна.

Послије шест недјеља поста, укућане ће окупити празник Васкрсења Христовог. Они ће, као што обичаји налажу, заједно да обиљеже овај празник и уживају окупљени око специјално аранжованог стола. Почасно мјесто на трпези припада васкршњим јајима која симболизују живот. У то смо се увјерили и у петак обилазећи трговинске ланце, гдје су многе домаћице чекале у дугачким редовима пред касама.

- Биће свега од печења, чорбе, сарме, колача до чоколадних јаја. Офарбаћу 60 јаја, а купићу и унуцима поклоне. Рачунам да ће ми за све то требати око 200 марака, јер ипак имам велику породицу - рекла је Мила Петковић која је у "Тропику" куповала намирнице.

Гужве су у петак владале и у "Конзум фамили центру" у Бањалуци, а купци су највише пазарили месо, јаја и украсе.

Претпразнична еуфорија осјети се и у Приједору, а редови у маркетима говоре да за Васкрс нема штедње. Чланови Кола српских сестара припремају 3.000 васкршњих перетака које ће у недјељу понудити својим суграђанима.

Цијена домаћих јаја на пијаци у Приједору креће се око 0,30 КМ по комаду, док су у тржним центрима нешто јефтинија.

Домаћице у Градишци су већ одавно припремиле боје, восак, сличице и све што је потребно да јаја украсе на најљепши начин. Обичај украшавања јаја на Велики петак његује и Танкосава Вујић која практикује старински начин шарања помоћу воска.

- Користим само прави восак, а прво јаје које офарбам је чуваркућа и оно је обавезно црвене боје - рекла је Вујићева.

Манифестација "У сусрет Васкрсу" окупила је велики број  Српчана, међу којима је било 60 малишана вртића "Радост", који су показали умијеће у бојењу јаја.

- Манифестацију организујемо како бисмо промовисали народне обичаје и традицију. Уједно смо организовали мало такмичење и наградили пет најљепше украшених јаја - рекла је координатор Каролина Станишљевић.

Највећа потражња у фочанским продавницама је за јајима, чији корнет кошта од пет до шест марака. Трговци су припремили и декорацију, украсе и боје за јаја. Кесице фарбе за јаја коштају од 20 фенинга до двије марке, колико је потребно издвојити за уљане боје.

За вријеме васкршњих празника не смије се заборавити ни на хуманост, па су представници братуначке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у петак посјетили седам чланова ове организације и уручили им новац и храну. 

У храмовима широм Српске биће служене васкршње литургије, а Благодатни огањ ће на велику суботу стићи у Бањалуку и бити предат народу пред јутрење, у поноћ у Саборном храму Христа Спаситеља.

Радионице за дјецу

Трговачки ланац "Тропик" је за предстојеће празнике у својим трговинама припремио богату акцијску понуду, забавне догађаје за дјецу и прилагодио радно вријеме својих трговина.

- За најмлађе посјетиоце организујемо креативне радионице на којима ће малишани у суботу од 12 до 14 часова израђивати честитке и украшавати васкршња јаја - рекли су у трговачком ланцу "Тропик".

Први мај

Васкрс и Празник рада се ове године поклапају, па су многи становници Српске планирали да васкршњу трпезу премјесте у природу. Међутим, метеоролози најављују хладно и кишно вријеме, што би могло да упропасти ове планове.

- Ништа нећемо препустити случају. Роштиљ планирамо да распалимо на балкону. У госте ће нам доћи најближи рођаци и неколико пријатеља, тако да нам киша неће покварити првомајску и васкршњу чаролију - рекао је један Добојлија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана