Приједор: Приказан филм Споменко на вјечној стражи

Срна
Приједор: Приказан филм Споменко на вјечној стражи

Приједор - У Приједору је вечерас, поводом Дана Републике, премијерно приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи".Ријеч је о сјећању на најмлађег борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, који је снимљен у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске.

Петнаестогодишњак Споменко Гостић, који је одбио понуду да се склони од ратних страхота, био је борац Војске Републике Српске раме уз раме са комшијама и пријатељима, а погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.


Вечерашњој пројекцији у Биоскопу "Козара" присуствовао је и аутор филма Миле Савић, који је новинарима рекао да је Споменко, прије свега, био дјечак великог срца.

"Он је био паметан дјечак, велики родољуб који је волио свој народ и није хтио да напусти кућни праг, иако је имао понуде чак из Париза и човјек је био дошао да га води тамо", каже Савић.

Он је додао да је филм "Споменко на вјечној стражи" антиратни, који јасно говори да је рат велико зло и да никад не треба дозволити да до њега дође.

"Филм говори о патриотизму и о томе да морамо чувати мир и Републику Српску и све оно што су Споменко и његови саборци, који су погинули, створили", каже Савић.

Споменко Гостић је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака. То мјесто, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

"Овај филм је покренуо многе ствари, јер се раније до његовог гроба није могло доћи, а сада до тог мјеста води какав-такав пут. Његов споменик је обновљен и у Вишеграду је улица добила Споменково име и многе ствари су урађене које су биле заборављене, а све то су учиниле пројекције каква је и ова вечерас у Приједору", рекао је Савић.

Пројекцији је присуствовао и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је захвалио аутору филма, истичући да су ово документи који остају за историју.

"Ово је прилика да се сјетимо и Споменка и својих који су дали своје животе за стварање Републике Српске", рекао је Ђаковић.

Премијеру овог филма организовали су Град Приједор и Борачка организација града. /крај/ст/дад/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана