Представљена истина о односу српских великана

А. Ј. Р.
Представљена истина о односу српских великана

Бањалука - Изложба под називом „Тесла и Пупин на истом путу" ауторке Александре Нинковић-Ташић, која представља надоградњу свега што се зна о овој двојици великана српске науке, отворена је јуче у Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци.

Ова занимљива поставка о односу Пупина и Тесле отворена је у оквиру Седмог фестивала науке, а заинтересовани ће имати прилику да погледају експонате до 6. децембра.

Нинковић-Ташић је истакла да изложба разбија предрасуде о томе да су Пупин и Тесла били у сукобу те да су, много више него што се то нама данас чини, корачали један уз другог.

- Изложба је необична по интеракцијама јер ће посетиоци уз помоћ помагача и таблета моћи чути Пупинове и Теслине речи, моју причу о њиховим мајкама. Моћи ће први пут видети како Тесла устаје док говори, хода својом лабораторијом и седа на столицу - појаснила је Нинковић-Ташић, која је и предсједник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин" из Београда.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић отварајући изложбу нагласио је да ресорно министарство овим настоји да промовише науку, проналазаштво и знање као развојне шансе Српске.

- Изложба показује нове детаље у животима Тесле и Пупина, што је важно за разумијевање њиховог односа према духовности и националном идентитету - поручио је Комић.

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић нагласила је да ова изложба нуди нешто до сада невиђено на просторима РС, те да је првенствено намијењена основцима и средњошколцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана