Predstavljena istina o odnosu srpskih velikana

A. J. R.
Predstavljena istina o odnosu srpskih velikana

Banjaluka - Izložba pod nazivom „Tesla i Pupin na istom putu" autorke Aleksandre Ninković-Tašić, koja predstavlja nadogradnju svega što se zna o ovoj dvojici velikana srpske nauke, otvorena je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Ova zanimljiva postavka o odnosu Pupina i Tesle otvorena je u okviru Sedmog festivala nauke, a zainteresovani će imati priliku da pogledaju eksponate do 6. decembra.

Ninković-Tašić je istakla da izložba razbija predrasude o tome da su Pupin i Tesla bili u sukobu te da su, mnogo više nego što se to nama danas čini, koračali jedan uz drugog.

- Izložba je neobična po interakcijama jer će posetioci uz pomoć pomagača i tableta moći čuti Pupinove i Tesline reči, moju priču o njihovim majkama. Moći će prvi put videti kako Tesla ustaje dok govori, hoda svojom laboratorijom i seda na stolicu - pojasnila je Ninković-Tašić, koja je i predsjednik Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin" iz Beograda.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić otvarajući izložbu naglasio je da resorno ministarstvo ovim nastoji da promoviše nauku, pronalazaštvo i znanje kao razvojne šanse Srpske.

- Izložba pokazuje nove detalje u životima Tesle i Pupina, što je važno za razumijevanje njihovog odnosa prema duhovnosti i nacionalnom identitetu - poručio je Komić.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić naglasila je da ova izložba nudi nešto do sada neviđeno na prostorima RS, te da je prvenstveno namijenjena osnovcima i srednjoškolcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana