Повећати безбједност учесника у саобраћају

Глас Српске
Повећати безбједност учесника у саобраћају

Бањалука - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да ресорно министарство различитим активностима покушава да направи што више реда у области саобраћаја, те да је неоходно грађане упозорити на све опасности на путевима.

"У Српској данас почиње превентивна активност жБуди видљив - не буди фигураж, која је посвећена пјешацима. У прошлој године погинуо је 41 пјешак у Републици Српској што није занемарљиво, те је због тога неопходно превентивно дјеловати", рекао је Чубриловић након посјете Ауто-мото савезу /АМС/ Републике Српске.

Он је истакао да Министарство саобраћаја и веза Републике Српске успјешно сарађује са АМС Српске и Агенцијом за безбједност саобраћаја.

Генерални секретар АМС Републике Српске Ранко Бабић нагласио је да је овај савез израстао у систем од 49 ауто – мото друштава, да покрива комплетну територију Републике и да има око 180 радника.

"АМС Републике Српске ће у овој години, по препорукама Савјета за безбједност саобраћаја Српске, вршити независна мјерења индикатора саобраћајних несрећа. На свим битним локацијама мјерићемо брзине, а податке ћемо достављати Министарству унутрашњих послова и другим надлежним институцијама", рекао је Бабић, напоменувши да ће се мјерити и степен кориштења појаса.

Он је оцијенио да АМС Српске велику пажњу усмјерава на превентивно дјеловање у саобраћају и да се кампањом "Буди видљив - не буди фигура", пјешацима жели указати на опасности приликом кретања коловозом у ноћним условима и условима смањене видљивости.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић каже да је АМС Српске израстао у озбиљну институцију, која је посвећена безбједности у саобраћају.

"Веома је важно провођење ове кампање, јер у Српској пјешаци у саобраћају страдају више него у осталим земљама бивше Југославије. Различитим кампањама покушавамо да укажемо на опасности у саобраћају и да степен безбједности подигнемо на виши ниво", рекао је Радовић.

Декан Академије умјетности Републике Српске Лука Кецман рекао је да су студенти ове академије дизајнирали летак, плакат и радио-џингл за ову превентивну кампању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана