Povećati bezbjednost učesnika u saobraćaju

Glas Srpske
Povećati bezbjednost učesnika u saobraćaju

Banjaluka - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da resorno ministarstvo različitim aktivnostima pokušava da napravi što više reda u oblasti saobraćaja, te da je neohodno građane upozoriti na sve opasnosti na putevima.

"U Srpskoj danas počinje preventivna aktivnost žBudi vidljiv - ne budi figuraž, koja je posvećena pješacima. U prošloj godine poginuo je 41 pješak u Republici Srpskoj što nije zanemarljivo, te je zbog toga neophodno preventivno djelovati", rekao je Čubrilović nakon posjete Auto-moto savezu /AMS/ Republike Srpske.

On je istakao da Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske uspješno sarađuje sa AMS Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja.

Generalni sekretar AMS Republike Srpske Ranko Babić naglasio je da je ovaj savez izrastao u sistem od 49 auto – moto društava, da pokriva kompletnu teritoriju Republike i da ima oko 180 radnika.

"AMS Republike Srpske će u ovoj godini, po preporukama Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske, vršiti nezavisna mjerenja indikatora saobraćajnih nesreća. Na svim bitnim lokacijama mjerićemo brzine, a podatke ćemo dostavljati Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim nadležnim institucijama", rekao je Babić, napomenuvši da će se mjeriti i stepen korištenja pojasa.

On je ocijenio da AMS Srpske veliku pažnju usmjerava na preventivno djelovanje u saobraćaju i da se kampanjom "Budi vidljiv - ne budi figura", pješacima želi ukazati na opasnosti prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima i uslovima smanjene vidljivosti.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže da je AMS Srpske izrastao u ozbiljnu instituciju, koja je posvećena bezbjednosti u saobraćaju.

"Veoma je važno provođenje ove kampanje, jer u Srpskoj pješaci u saobraćaju stradaju više nego u ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Različitim kampanjama pokušavamo da ukažemo na opasnosti u saobraćaju i da stepen bezbjednosti podignemo na viši nivo", rekao je Radović.

Dekan Akademije umjetnosti Republike Srpske Luka Kecman rekao je da su studenti ove akademije dizajnirali letak, plakat i radio-džingl za ovu preventivnu kampanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana