Повећањем акциза на дуван и дуванске производе на губитку сви

nezavisne.com
Повећањем акциза на дуван и дуванске производе на губитку сви

Бањалука - Повећање акциза на цигарете и дуван у БиХ донијело је губитке држави, која биљежи пад прихода и раст црног тржишта, али и произвођачима, јер се потрошња смањује, а посебно потрошачима, који не могу поднијети константан удар по новчаницима.

Сматрају то саговорници "Независних", а и држава, по свему судећи, повлачи ручну, о чему свједочи и чињеница да је УО Управе за индиректно опорезивање БиХ прекјуче усвојио закључак да се сагледају ефекти повећања акциза и предложе измјене закона које би динамику раста акциза успориле.

Штавише, постоје спекулације да је БиХ од 2012. године изгубила чак 600 до 700 милиона КМ буџетских прихода због превеликог оптерећења на дуван и раста црног тржишта.

АРГУМЕНТИ: "Независне" сазнају да су се прерађивачи дуванских производа, уз подршку Спољнотрговинске коморе БиХ, прошле године жалили УО УИО БиХ управо због повећања акциза, а навели су низ аргумената.

Прерађивачи су, према сазнањима "Независних", указали на чињеницу да је високо акцизно оптерећење узроковало потражњу "никотинских штапића" и резаног дувана на црном тржишту. Пожалили су се и да раст акциза утиче на читаву бх. економију.

Представници бх. дуванске индустрије су, уједно, указали да је кључни предуслов за стабилан раст пореских прихода од цигарета - знатно поступније повећање пореског оптерећења, у складу с куповном моћи потрошача.

Славко Стевановић, секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије при Привредној комори РС, сматра да су се пушачи окренули илегалном тржишту.

"У многим стварима трчимо иако смо далеко од чланства ЕУ. Ипак, треба сагледавати цјелокупно економско стање у једној држави, почевши од прихода становништва", наглашава Стевановић у изјави за "Независне".

НЕРАЦИОНАЛНО: Сличног је става и Светозар Михајловић, савјетник у фирми "Дуван" Бијељина, предузећу које производи, откупљује и прерађује дуван, а који сматра да су, због повећања акциза на ове производе у губитку и држава, и произвођачи, и љубитељи дуванског дима.

Михајловић истиче да је повећање акциза нерационално и контрапродуктивно и да су ефекти супротни.

"Акцизе прилагођавамо стандардима ЕУ, а не гледамо ефекте код нас. Није тешко видјети да свака анализа говори да повећање акциза смањује приход од акциза", рекао је Михајловић за "Независне".

Као примјер наводи повећање акциза на резани дуван, што је, како оцјењује, донијело катастрофалне резултате - огромне количине дувана на црном тржишту, од чега држава нема користи. Истовремено, појашњава, фабрике које су набавиле опрему за резање дувана престале су да користе опрему јер није било интереса за куповину легалног дувана.

ОДЛУКА: Са друге стране, Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације у УИО БиХ, подсјећа да УО УИО сваке године доноси одлуку о утврђивању посебне (фиксне) и минималне акцизе на цигарете и на дуван за пушење, а све у циљу усклађивања опорезивања акциза на дуван и дуванске прерађевине у БиХ с акцизном политиком ЕУ.

"Одлуком Управног одбора УИО за 2018. годину предвиђена је пропорционална акциза од 42 одсто малопродајне цијене и фиксна акциза од 1,50 КМ по паклици. Акциза на резани дуван износи 104 КМ по килограму", навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, од почетка повећања акциза на цигарете и дуван, приходи су порасли са 449,4 милиона КМ на више од 800 милиона КМ, што се, тврди, очекује и у току ове године.

Међутим, борци за заштиту потрошача сматрају да је непоштено да се, по цијенама било чега, равнамо са богатом Европом. Муриса Марић, извршни директор у Удружењу грађана ДОН Приједор, истиче да подизање акциза представља удар на џеп потрошача.

"У овој причи у вези с акцизама је основно да напоменемо да велики број наших људи има ниска примања. Зато државама ЕУ не можемо парирати", навела је Марићева.

Појачати контроле

Економиста Вујо Вукмирица оцјењује да је потребно појачати контроле, јер је илегално тржиште дуванских производа ојачало с повећањем акциза.

"Вероватно је сиво тржиште прорадило зато што су контроле слабије и не постоји већа казна за оне који се тиме баве", рекао је Вукмирица.

Приходи од акциза на дуван и дуванске прерађевине

2009.       449,4

2010.       556,0

2011.       716,3

2012.       758,4

2013.       727,1

2014.       757,9

2015.       811,6

2016.       807,7

10/2017.  705,5

Напомена: Цифре су изражене у милионима КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана