Посљедњи воз за борбу против сиромаштва

Данијела Стоканић
Посљедњи воз за борбу против сиромаштва

Бањалука - Редови испред народних кухиња, који су из дана у дан све дужи, најбоље показују да многи становници БиХ живе испод границе људског достојанства, чиме, упозоравају стручњаци, политичке елите озбиљно треба да се позабаве.

Корисници јавних кухиња су већином стари и немоћни, а у посљедње вријеме, како кажу у овим установама, све чешће долазе и млади незапослени људи.

Да би било указано на овај горући проблем друштва јуче је на Факултету политичких наука у Бањалуци обиљежен 17. октобар - Међународни дан борбе против сиромаштва.

Предсједник Удружења наставника и сарадника Универзитета у Бањалуци Душко Вејновић је истакао да велико сиромаштво, висока стопа незапослености и неписменог становништва, који су настали као посљедице ратних дешавања и неодговорног понашања политичке елите, угрожавају безбједност БиХ.

- Сиромаштво и социјална неправда могу да угрозе безбједност сваке земље, исто као и војна пријетња. Због тога позивам политичку елиту да се озбиљно позабави угроженим, гладним, болесним, остарјелим и изнемоглим становништвом, које себи не може да обезбиједи средства за живот - казао је Вејновић. Додао је да просјечан грађанин БиХ преживљава са двије до пет КМ дневно.

- За рјешавање овог проблема потребно је покренути озбиљну борбу против криминала и корупције, те израдити стратегију за спречавање сиромаштва. Многи људи због немаштине изврше и самоубиство - казао је Вејновић.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић оцијенио је да је стопа сиромаштва више него алармантна, док студенти поручују да је немаштина проблем који сви заједно треба да рјешавају.

Координатор за рад са подмлатком и омладином и социјално-хуманитарну дјелатност у Црвеном крсту РС Веселинка Тробок је истакла да је проблем то што ова организација нема могућности за отварање нових јавних кухиња, док потребе становништва расту. Додала је да све више корисника живи од социјалних пакета и новчане помоћи.

Примања

Према подацима УН у апсолутном сиромаштву, односно с примањима мањим од 235 марака, живи 15 одсто становништва БиХ. Примања мања од 416 марака мјесечно има 17,9 одсто становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана