Посао у Српској у 2016. години добио 38.151 радник

Данијела Стоканић
Посао у Српској у 2016. години добио 38.151 радник

Бањалука - Број запослених у Српској, према подацима Завода за запошљавање РС, наставио је да расте и у прошлој години у којој је радни однос засновао 38.151 радник, што је десет одсто више у односу на 2015. годину.

Запослење су 2015. пронашла 34.593 становника, што је било за шест одсто више у односу на претходну годину.

Највише радника прошле године је запослено у прерађивачкој индустрији, трговини, угоститељству и грађевинарству. Највећи број њих, 14.705, посао су добили на подручју које покрива филијала Завода за запошљавање Бањалука. Слиједи подручје које покрива филијала Добој са 7.054 запослених, а потом градови на подручјима бијељинске, приједорске и филијале Источно Сарајево. Најмање становника лани је запослено на подручју филијале Требиње - 2.983.

Проналаску нових радних мјеста допринијели су, кажу у Заводу за запошљавање РС, и пројекти које су реализовали прошле године, а који ће због позитивних ефеката бити настављени и ове године. Истичу да је за те намјере у овој години планирано 23,5 милиона КМ, од којих седам милиона иде за наставак прошлогодишњих пројеката.

- За нове пројекте запошљавања у 2017. години планирано је 16,5 милиона КМ. Пројекти запошљавања као дио мјера активне политике биће усмјерени на подстицање запошљавања у привреди и намијењени теже запошљивим и дугорочно незапосленим лицима која активно траже запослење - рекли су у Заводу за запошљавање.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић наглашава да је први пут након дужег периода запослен већи број радника у привреди него ранијих година.

- Број запослених у привреди прошле године повећан је за 7.000, што раније није био случај - рекао је Тривић и додао да је на то утицао низ фактора.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да је евидентно да се број лица на Заводу за запошљавање смањује.

- Број незапослених пао је испод 130.000, али је велико питање колико је од броја брисаних са бироа запослено у Српској. Већина њих је напустила РС и нашла посао у иностранству - рекла је Мишићева и навела да је у истом периоду велики број радника у Српској остао без посла.

Циљ власти РС, каже Мишићева, треба да буде да има што мање оних који чекају посао, а што више оних који раде и чија ће права послодавци поштовати.

- Највећи број запослених имали смо 2008. године, односно пред само избијање економске кризе. Од тада, нажалост, линија пада - навела је Мишићева.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић наводи да треба направити анализу која би показала гдје је запослен највећи број људи који су брисани са бироа, односно да ли су радну књижицу добили у јавном или реалном сектору.

- Према неким показатељима, у привреди је запослено око 7.000 људи, али томе су допринијели пројекти који су реализовани посредством Завода за запошљавање РС путем којих је посао добило око 4.000 људи. Питање је да ли би и њих толико било запослено у реалном сектору без субвенција - навео је Дудуковић и додао да је тренд пада броја незапослених позитиван, али да је незапосленост и даље изражена јер је без посла око 130.000 грађана.

Мјере

У Заводу за запошљавање су казали да је програмом рада за ову годину предвиђено и да тежиште активности буде усмјерено на мјере политике запошљавања.

- То се односи на дјеловање на тржишту рада које има циљ стварање повољнијих услова запошљавања, подизање нивоа активности на тржишту рада и повећање укупне запослености - истакли су у Заводу за запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана