Перић: Срби у БиХ имају право да траже одштету од Хрватске

Срна
Перић: Срби у БиХ имају право да траже одштету од Хрватске

Бањалука - Срби у БиХ имају право да туже Хрватску и да траже ратну одштету након пресуде Хашког трибунала у случају „Прилић и остали“, којом је потврђена умијешаност хрватског државног врха у удружени злочиначки подухват у БиХ, рекао је бањалучки адвокат Слободан Перић.

„Удружени злочиначки подухват, односно агресија Хрватске, десила се на читаву територију БиХ и то ствара простор да све жртве траже одштету од те земље“, рекао је Перић Срни.


Перић је додао да му смета чињеница да је Хашки трибунал практично окончао свој рад, а да није никога осудио за злочине над Србима у Хрватској и Книнској крајини, истичући да су највеће жртве злочина у протеклом рату Срби из Крајине.

„Над Србима у Хрватској и Крајини је почињен геноцид, јер је Книнска крајина једино подручје гдје нема предратних становника и гдје је извршено етничко чишћење Срба“, истакао је Перић.

Перић оцјељује да је пресуда Хашког трибунала у случају „Прилић и остали“ коначно мало отворила врата истини о протеклом рату на простору бивше Југославије.

Према његовим ријечима, 26 година је једна прича лансирана у земљи и свијету како су Срби извршили агресију на остале дијелове Југославије и да су криви за рат, а разбијање Југославије је била једна игра моћних земаља Запада.

„Посљедњих година појачане су тензије у свијету које су пријетиле распадом и тих моћних западних земаља као што је случај Каталоније у Шпанији. Промијенили су се и интереси моћника, јер сада желе да то спријече и сматрам да је то кључни разлог зашто се полако отвара могућност доказивања истине - да је рушење Југославије био узрок рата“, истакао је Перић.

Перић закључује да не би било рата, жртава ни злочинаца да није било рушења Југославије.

Хашки трибунал јуче је правоснажно изрекао шесторици функционера „Херцег-Босне“ укупно 111 година затвора за злочине почињене над муслиманима у БиХ.

У пресуди се наводи да су они заједно са државним врхом Хрватске учествовали у удруженом злочиначком подухвату у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана