Perić: Srbi u BiH imaju pravo da traže odštetu od Hrvatske

Srna
Perić: Srbi u BiH imaju pravo da traže odštetu od Hrvatske

Banjaluka - Srbi u BiH imaju pravo da tuže Hrvatsku i da traže ratnu odštetu nakon presude Haškog tribunala u slučaju „Prilić i ostali“, kojom je potvrđena umiješanost hrvatskog državnog vrha u udruženi zločinački poduhvat u BiH, rekao je banjalučki advokat Slobodan Perić.

„Udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresija Hrvatske, desila se na čitavu teritoriju BiH i to stvara prostor da sve žrtve traže odštetu od te zemlje“, rekao je Perić Srni.


Perić je dodao da mu smeta činjenica da je Haški tribunal praktično okončao svoj rad, a da nije nikoga osudio za zločine nad Srbima u Hrvatskoj i Kninskoj krajini, ističući da su najveće žrtve zločina u proteklom ratu Srbi iz Krajine.

„Nad Srbima u Hrvatskoj i Krajini je počinjen genocid, jer je Kninska krajina jedino područje gdje nema predratnih stanovnika i gdje je izvršeno etničko čišćenje Srba“, istakao je Perić.

Perić ocjeljuje da je presuda Haškog tribunala u slučaju „Prilić i ostali“ konačno malo otvorila vrata istini o proteklom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, 26 godina je jedna priča lansirana u zemlji i svijetu kako su Srbi izvršili agresiju na ostale dijelove Jugoslavije i da su krivi za rat, a razbijanje Jugoslavije je bila jedna igra moćnih zemalja Zapada.

„Posljednjih godina pojačane su tenzije u svijetu koje su prijetile raspadom i tih moćnih zapadnih zemalja kao što je slučaj Katalonije u Španiji. Promijenili su se i interesi moćnika, jer sada žele da to spriječe i smatram da je to ključni razlog zašto se polako otvara mogućnost dokazivanja istine - da je rušenje Jugoslavije bio uzrok rata“, istakao je Perić.

Perić zaključuje da ne bi bilo rata, žrtava ni zločinaca da nije bilo rušenja Jugoslavije.

Haški tribunal juče je pravosnažno izrekao šestorici funkcionera „Herceg-Bosne“ ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene nad muslimanima u BiH.

U presudi se navodi da su oni zajedno sa državnim vrhom Hrvatske učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana