Обиљежено 120 година од оснивања Фондације „Привредник“

Срна
Обиљежено 120 година од оснивања Фондације „Привредник“

Нови Сад - У војвођанској Влади вечерас је, поводом 120 година од оснивања Српског привредног друштва Фондације „Привредник“, одржана свечана академија и добротворни концерт, те промовисана 24. генерација стипендиста те фондације.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић је, осврћући се на слоган „Привредника“ - рад, штедљивост и честитост, истакао да је вријеме велики судија.

„После 120 година и спознаје свега што се у том периоду догађало, после загледања у самога себе и великих успеха жПривредникаж, могу да се предложе и нове, важне особине које би допуниле изворни слоган Фондације. То је, пре свега, реч солидарност, која се данас помало изгубила“, рекао је Мировић.

Он је нагласио да та одлика краси донаторе „Привредника“ који су солидарни према онима који ће једнога дана можда бити донатори.

„жПривредникж прати и родољубиви карактер током свих 120 година постојања, као и цели наш народ у том периоду. Та особина фондације испољаваће се и наредних деценија, јер је судбина нашег народа таква да се бори за сопствени опстанак на овим просторима“, нагласио је Мировић.

Он је захвалио онима који су обновили „Привредник“ прије 25 година, онима који су га основали, као и онима који свакога дана својим прилозима и донацијама помажу рад Фондације.

Академији су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић, Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије, новосадски градоначелник Милош Вучевић, управник Фондације „Привредник“ Јово Радић и бројни донатори који помажу рад фондације.

Српско привредно друштво Фондација „Привредник“ основао је 1897. године у Загребу Владимир Матијевић да би помогао школовање даровите дјеце из сиромашних српских породица.

Донатори „Привредника“ су, између осталих, били Михајло Пупин, Никола Тесла, краљ Александар Карађорђевић, Јован Цвијић и многи други.

Фондација је 1947. године формално укинута, а њен рад обновљен је прије 25 година у Новом Саду, гдје се и данас налази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана