Obilježeno 120 godina od osnivanja Fondacije „Privrednik“

Srna
Obilježeno 120 godina od osnivanja Fondacije „Privrednik“

Novi Sad - U vojvođanskoj Vladi večeras je, povodom 120 godina od osnivanja Srpskog privrednog društva Fondacije „Privrednik“, održana svečana akademija i dobrotvorni koncert, te promovisana 24. generacija stipendista te fondacije.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je, osvrćući se na slogan „Privrednika“ - rad, štedljivost i čestitost, istakao da je vrijeme veliki sudija.

„Posle 120 godina i spoznaje svega što se u tom periodu događalo, posle zagledanja u samoga sebe i velikih uspeha žPrivrednikaž, mogu da se predlože i nove, važne osobine koje bi dopunile izvorni slogan Fondacije. To je, pre svega, reč solidarnost, koja se danas pomalo izgubila“, rekao je Mirović.

On je naglasio da ta odlika krasi donatore „Privrednika“ koji su solidarni prema onima koji će jednoga dana možda biti donatori.

„žPrivrednikž prati i rodoljubivi karakter tokom svih 120 godina postojanja, kao i celi naš narod u tom periodu. Ta osobina fondacije ispoljavaće se i narednih decenija, jer je sudbina našeg naroda takva da se bori za sopstveni opstanak na ovim prostorima“, naglasio je Mirović.

On je zahvalio onima koji su obnovili „Privrednik“ prije 25 godina, onima koji su ga osnovali, kao i onima koji svakoga dana svojim prilozima i donacijama pomažu rad Fondacije.

Akademiji su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, upravnik Fondacije „Privrednik“ Jovo Radić i brojni donatori koji pomažu rad fondacije.

Srpsko privredno društvo Fondacija „Privrednik“ osnovao je 1897. godine u Zagrebu Vladimir Matijević da bi pomogao školovanje darovite djece iz siromašnih srpskih porodica.

Donatori „Privrednika“ su, između ostalih, bili Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, kralj Aleksandar Karađorđević, Jovan Cvijić i mnogi drugi.

Fondacija je 1947. godine formalno ukinuta, a njen rad obnovljen je prije 25 godina u Novom Sadu, gdje se i danas nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana