Обиљежавање Дана полиције Републике Српске ФОТО

Агенције
Обиљежавање Дана полиције Републике Српске ФОТО

Бањалука - Полагањем вијенаца, паљењем свијећа и служењем парастоса данас се широм Републике Српске обиљежава 4. април - Дан Полиције РС, преносе агенције.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да је формирање полиције био важан моменат у стварању Републике Српске.

- Полиција Републике Српске се 21 годину борила за свој идентитет, јер су многи жељели да је укину - рекао је новинарима Додик на обиљежавању Дана полиције Републике Српске.

Према његовим ријечима, Полиција Републике Српске је једна од најбољих полицијских агенција у региону.

- Желимо да ојачамо значај и улогу полиције у борби против свих видова кршења закона. За тако нешто нам је потребна боља сарадња са судовима и тужилаштвима, који сада не раде квалитетно свој посао - додао је Додик.

Он је нагласио да су сви градови у Српској мирни и без већих безбједносних проблема.

- Обезбјеђена су средства за куповину нових возила полицији, а рјешаваћемо и питање остале опреме. Планирамо да у току ове године дио примања полицији вратимо на ранији ниво - закључио је Додик.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Полиција Српске једно од главних обиљежја Републике.

- Полиција Српске дала је пуни допринос у очувању Републике. Уз подршку Владе Српске полиција ће наставити са професионалним извршавањем свих задатака - рекла је Цвијановићева новинарима на обиљежавању Дана полиције Републике Српске у Бањалуци.

Према њеним ријечима, један од циљева Владе је враћање нивоа плата полицији.

- Имаћемо анализу динамике враћања нивоа плата у јуну ове године. То је један од најважнији циљева, као и враћање нивоа плата свим буџетским корисницима - додала је Цвијановићева.

Она је навела да ће се у наредном периоду радити на материјално-техничкој опремљености полиције.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић поручио је данас да је Полиција Републике Српске гарант стабилности и безбједности Српске и свих њених грађана.

- Полиција Републике Српске може гарантовати безбједност свих грађана који живе у Српској - рекао је Јовичић новинарима на обиљежавању Дана полиције Српске.

Министар Јовичић навео је да тренутни статус и материјално стање полиције Републике Српске није толико алармантно да може утицати на безбједност Српске.

- МУП Републике Српске ће у наредном периоду предузети све неопходне мјере из своје надлежности, уз подршку предсједника Републике Српске и Владе Републике Српске, на додатном опремању полиције Српске, што ће допринијети већем побољшању њеног рада - истакао је министар Јовичић.

Јовичић је прецизирао да ће МУП Српске, уз подршку предсједника Републике Српске и Владе Српске, радити на додатном побољшању статуса полицијских службеника, не само у материјалном смислу, већ и у смислу њихове заштите приликом вршења полицијске дужности.

Он је рекао да су у медијима погрешно интрепетиране неке информације у којима се наводи да су укинуте ноћне полицијске патроле, наводећи да то дефинитивно није тачно.

- Директор Полиције Републике Српске је повукао ту депешу. Полиција ради у складу са начелима и поступања које праве оперативни радници и њихове службе према властитим процјенама - истакао је Јовичић.

Он је рекао да су ноћне полицијске патроле биле смањене, можда, због процјена или одређених злоупотреба појединих руководних радника, тако што је писан већи број ноћних часова него што је био.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић оцијенио је да је у протеклих 21 годину Полиција Српске израсла у респектабилну безбједносну агенцију на простору БиХ која је уважавана и од сусједних држава у региону.

- Резултати које Полиција Српске постиже омогућававају безбједан и сигуран живот у Републици Српској. Полиција чини све да спријечи криминалне активности - рекао је Васић новинарима у Бањалуци.

Припадници Специјалне јединице полиције Републике Српске извели су данас у Бањалуци показну вјежбу поводом 4. априла - Дана полиције Српске.

У показној вјежби припадници Специјалне јединице полиције користили су транспортере и хеликоптере.

Вјежби су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић, представници институција Српске и БиХ и дипломатског кора.

Данас су поводом 4. априла - Дана полиције Републике Српске, положени вијенци на спомен-плочу за 782 припадника Министарства унутрашњих послова Српске, погинула у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

У име у предсједника Републике Српске Милорада Додика вијенце је положио генерални секретар у кабинету предсједника Републике Синиша Каран.

Вијенце су положили премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, министар унутрашњих послова Српске Радислав Јовичић, директор Полиције Гојко Васић.

Међу онима који су положили вијенце биле су и делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Министарства одбране БиХ, Трећег пјешадијског Република Српска пука, као и полиције Србије.

Испред зграде МУП-а Српске у Бањалуци постројен је свечани вод полиције, који је предао рапорт предсједнику парламента Српске Радојичићу.

Обиљежавање Дана полиције Републике Српске почело је данас служењем парастоса у цркви Рођења Пресвете Богородице на Ребровцу у Бањалуци.

Парастосу су присуствовали министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, те министар просвјете и културе Горан Мутабџија.

Присуствовали су и директор Полиције Републике Српске Гојко Васић, директор Републичке управе Цивилне заштите Милимир Додер, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, начелник Центра јавне безбједности Бањалука Младен Марић, представници републичких институција и дипломатског кора у БиХ.

На Тргу Крајине биће постављен Техничко-тактички збор МУП-а Републике Српске.

У Центру јавне безбједности Бањалука данас су поводом Дана полиције Републике Српске положени вијенци и запаљене свијеће за 151 припадника овог центра који је погинуо и нестао у посљедњем одбрамбено–отаџбинском рату.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас министру унутрашњих послова Српске Радиславу Јовичићу и свим припадницима МУП-а 4. април – Дан полиције Српске, одајући признање полицији на досадашњем ангажовању.

- Захваљујући професионалном и одговорном обављању дужности њених припадника, Полиција Републике Српске постала је најуспјешнија и најбоље организована полицијска агенција у БиХ - наводи се у честитки предсједника Републике.

Додик је изразио увјерење да ће припадници МУП-а наставити са успјешним остваривањем основних функција у заштити личне и имовинске сигурности грађана и борби против свих облика криминала и корупције.

Он је нагласио да ће припадници МУП-а у свом раду имати подршку органа и институција Републике Српске, који ће настојати да, у наредном периоду, обезбиједе додатну материјално-техничку подршку за унапређење рада полиције и обављање задатака припадника МУП-а Српске.

Начелник ЦЈБ Бањалука Младен Марић истакао је да су припадници овог центра уградили своје животе у темеље Републике Српске.

- Наши припадници животе су дали за слободу и безбједност свих грађана Републике Српске. Не смијемо их заборавити и све морамо учинити како би се помогло њиховим породицама - рекао је Марић.

Он је нагласио да ће данас и у осталим организационим јединицма ЦЈБ-а Бањалука бити обиљежен Дан полиције Републике Српске.

Стање безбједности на подручју које покрива овај центар, Марић је оцијенио задовољавајућим.

- Та оцјена базира се на реалним показатељима, односно чињеници да у прошлој години и у прва три мјесеца ове нисмо имали забиљежено извршење најтежих кривичних дијела - додао је Марић.

Он је свим припадницима полиције честитао 4. април – Дан полиције Републике Српске.

У Центру јавне безбједности Добој данас је, поводом Дана полиције Републике Српске, одата пошта и положени су вијенци на спомен-обиљежје са уклесаним сликама и именима 127 полицајаца овог центра који су погинули у протеклом отаџбинском рату.

Након одавања поште и минута ћутања, вијенце и цвијеће положиле су делегације ЦЈБ и града Добоја, Борачке организација и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске из овог града, као и породице погинулих полицајаца.

Замјеник начелник ЦЈБ Добој Милић Лазаревић рекао је да су припадници полицијских станица из састава овог центра у општинама Брод, Вукосавље, Дервента, Модрича, Пелагићево, Петрово, Теслић, Доњи Жабар и Шамац јуче одали пошту и положили вијенце на спомен-обиљежја погинулим полицајцима и посјетили прородице погинулих полицајаца у тим општинама.

Он је подсјетио да су претходна два дана, у оквиру обиљежавања Дана полиције Српске, организивани “Дани отворених врата” у свим организационим јединицама овог Центра, у Модричи је одржан турнир у малом фудбалу на којем је учествовало 15 екипа, а одржана је и хуманитарна акција даривања крви у Добоју, у којој је учествовало 100 припадника ЦЈБ-а Добој.

У Прњавору је данас обиљежен 4. април - Дан полиције Републике Српске полагањем вијенаца код спомен-обиљежја подигнутог за шесторицу припадника МУП-а Републике Српске који су погинули у протеклом рату.

Командир Полицијске станице Прњавор Душко Милијаш рекао је да су први којих се треба сјетити у оваквим приликама полицајци који су изгубили животе при извршавању сложених и одговорних послова личне и имовинске безбједности грађана Српске.

- Током неколико претходних дана посјетили смо породице погинулих полицајаца, са којима одржавамо сталне контакте - рекао је Милијаш.

Он је напоменуо да је у протеклих годину дана на подручју оперативног рада Полицијске станице у Прњавору постигнут висок степен расвијетљености кривичних дјела.

- Број прекршаја из области јавног реда и мира је био у сталном опадању,док показатељи из области безбједности саобраћаја указују да је смањен број саобраћајних незгода,посебно са смртним исходом - додао је Милијаш.

4. април обиљежава се широм Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана