Obilježavanje Dana policije Republike Srpske FOTO

Agencije
Obilježavanje Dana policije Republike Srpske FOTO

Banjaluka - Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i služenjem parastosa danas se širom Republike Srpske obilježava 4. april - Dan Policije RS, prenose agencije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je formiranje policije bio važan momenat u stvaranju Republike Srpske.

- Policija Republike Srpske se 21 godinu borila za svoj identitet, jer su mnogi željeli da je ukinu - rekao je novinarima Dodik na obilježavanju Dana policije Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Policija Republike Srpske je jedna od najboljih policijskih agencija u regionu.

- Želimo da ojačamo značaj i ulogu policije u borbi protiv svih vidova kršenja zakona. Za tako nešto nam je potrebna bolja saradnja sa sudovima i tužilaštvima, koji sada ne rade kvalitetno svoj posao - dodao je Dodik.

On je naglasio da su svi gradovi u Srpskoj mirni i bez većih bezbjednosnih problema.

- Obezbjeđena su sredstva za kupovinu novih vozila policiji, a rješavaćemo i pitanje ostale opreme. Planiramo da u toku ove godine dio primanja policiji vratimo na raniji nivo - zaključio je Dodik.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Policija Srpske jedno od glavnih obilježja Republike.

- Policija Srpske dala je puni doprinos u očuvanju Republike. Uz podršku Vlade Srpske policija će nastaviti sa profesionalnim izvršavanjem svih zadataka - rekla je Cvijanovićeva novinarima na obilježavanju Dana policije Republike Srpske u Banjaluci.

Prema njenim riječima, jedan od ciljeva Vlade je vraćanje nivoa plata policiji.

- Imaćemo analizu dinamike vraćanja nivoa plata u junu ove godine. To je jedan od najvažniji ciljeva, kao i vraćanje nivoa plata svim budžetskim korisnicima - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će se u narednom periodu raditi na materijalno-tehničkoj opremljenosti policije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić poručio je danas da je Policija Republike Srpske garant stabilnosti i bezbjednosti Srpske i svih njenih građana.

- Policija Republike Srpske može garantovati bezbjednost svih građana koji žive u Srpskoj - rekao je Jovičić novinarima na obilježavanju Dana policije Srpske.

Ministar Jovičić naveo je da trenutni status i materijalno stanje policije Republike Srpske nije toliko alarmantno da može uticati na bezbjednost Srpske.

- MUP Republike Srpske će u narednom periodu preduzeti sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti, uz podršku predsjednika Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, na dodatnom opremanju policije Srpske, što će doprinijeti većem poboljšanju njenog rada - istakao je ministar Jovičić.

Jovičić je precizirao da će MUP Srpske, uz podršku predsjednika Republike Srpske i Vlade Srpske, raditi na dodatnom poboljšanju statusa policijskih službenika, ne samo u materijalnom smislu, već i u smislu njihove zaštite prilikom vršenja policijske dužnosti.

On je rekao da su u medijima pogrešno intrepetirane neke informacije u kojima se navodi da su ukinute noćne policijske patrole, navodeći da to definitivno nije tačno.

- Direktor Policije Republike Srpske je povukao tu depešu. Policija radi u skladu sa načelima i postupanja koje prave operativni radnici i njihove službe prema vlastitim procjenama - istakao je Jovičić.

On je rekao da su noćne policijske patrole bile smanjene, možda, zbog procjena ili određenih zloupotreba pojedinih rukovodnih radnika, tako što je pisan veći broj noćnih časova nego što je bio.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić ocijenio je da je u proteklih 21 godinu Policija Srpske izrasla u respektabilnu bezbjednosnu agenciju na prostoru BiH koja je uvažavana i od susjednih država u regionu.

- Rezultati koje Policija Srpske postiže omogućavavaju bezbjedan i siguran život u Republici Srpskoj. Policija čini sve da spriječi kriminalne aktivnosti - rekao je Vasić novinarima u Banjaluci.

Pripadnici Specijalne jedinice policije Republike Srpske izveli su danas u Banjaluci pokaznu vježbu povodom 4. aprila - Dana policije Srpske.

U pokaznoj vježbi pripadnici Specijalne jedinice policije koristili su transportere i helikoptere.

Vježbi su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, predstavnici institucija Srpske i BiH i diplomatskog kora.

Danas su povodom 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, položeni vijenci na spomen-ploču za 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, poginula u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U ime u predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vijence je položio generalni sekretar u kabinetu predsjednika Republike Siniša Karan.

Vijence su položili premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Jovičić, direktor Policije Gojko Vasić.

Među onima koji su položili vijence bile su i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Ministarstva odbrane BiH, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, kao i policije Srbije.

Ispred zgrade MUP-a Srpske u Banjaluci postrojen je svečani vod policije, koji je predao raport predsjedniku parlamenta Srpske Radojičiću.

Obilježavanje Dana policije Republike Srpske počelo je danas služenjem parastosa u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Rebrovcu u Banjaluci.

Parastosu su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, te ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija.

Prisustvovali su i direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić, predstavnici republičkih institucija i diplomatskog kora u BiH.

Na Trgu Krajine biće postavljen Tehničko-taktički zbor MUP-a Republike Srpske.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka danas su povodom Dana policije Republike Srpske položeni vijenci i zapaljene svijeće za 151 pripadnika ovog centra koji je poginuo i nestao u posljednjem odbrambeno–otadžbinskom ratu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas ministru unutrašnjih poslova Srpske Radislavu Jovičiću i svim pripadnicima MUP-a 4. april – Dan policije Srpske, odajući priznanje policiji na dosadašnjem angažovanju.

- Zahvaljujući profesionalnom i odgovornom obavljanju dužnosti njenih pripadnika, Policija Republike Srpske postala je najuspješnija i najbolje organizovana policijska agencija u BiH - navodi se u čestitki predsjednika Republike.

Dodik je izrazio uvjerenje da će pripadnici MUP-a nastaviti sa uspješnim ostvarivanjem osnovnih funkcija u zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana i borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije.

On je naglasio da će pripadnici MUP-a u svom radu imati podršku organa i institucija Republike Srpske, koji će nastojati da, u narednom periodu, obezbijede dodatnu materijalno-tehničku podršku za unapređenje rada policije i obavljanje zadataka pripadnika MUP-a Srpske.

Načelnik CJB Banjaluka Mladen Marić istakao je da su pripadnici ovog centra ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

- Naši pripadnici živote su dali za slobodu i bezbjednost svih građana Republike Srpske. Ne smijemo ih zaboraviti i sve moramo učiniti kako bi se pomoglo njihovim porodicama - rekao je Marić.

On je naglasio da će danas i u ostalim organizacionim jedinicma CJB-a Banjaluka biti obilježen Dan policije Republike Srpske.

Stanje bezbjednosti na području koje pokriva ovaj centar, Marić je ocijenio zadovoljavajućim.

- Ta ocjena bazira se na realnim pokazateljima, odnosno činjenici da u prošloj godini i u prva tri mjeseca ove nismo imali zabilježeno izvršenje najtežih krivičnih dijela - dodao je Marić.

On je svim pripadnicima policije čestitao 4. april – Dan policije Republike Srpske.

U Centru javne bezbjednosti Doboj danas je, povodom Dana policije Republike Srpske, odata pošta i položeni su vijenci na spomen-obilježje sa uklesanim slikama i imenima 127 policajaca ovog centra koji su poginuli u proteklom otadžbinskom ratu.

Nakon odavanja pošte i minuta ćutanja, vijence i cvijeće položile su delegacije CJB i grada Doboja, Boračke organizacija i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske iz ovog grada, kao i porodice poginulih policajaca.

Zamjenik načelnik CJB Doboj Milić Lazarević rekao je da su pripadnici policijskih stanica iz sastava ovog centra u opštinama Brod, Vukosavlje, Derventa, Modriča, Pelagićevo, Petrovo, Teslić, Donji Žabar i Šamac juče odali poštu i položili vijence na spomen-obilježja poginulim policajcima i posjetili prorodice poginulih policajaca u tim opštinama.

On je podsjetio da su prethodna dva dana, u okviru obilježavanja Dana policije Srpske, organizivani “Dani otvorenih vrata” u svim organizacionim jedinicama ovog Centra, u Modriči je održan turnir u malom fudbalu na kojem je učestvovalo 15 ekipa, a održana je i humanitarna akcija darivanja krvi u Doboju, u kojoj je učestvovalo 100 pripadnika CJB-a Doboj.

U Prnjavoru je danas obilježen 4. april - Dan policije Republike Srpske polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja podignutog za šestoricu pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su poginuli u proteklom ratu.

Komandir Policijske stanice Prnjavor Duško Milijaš rekao je da su prvi kojih se treba sjetiti u ovakvim prilikama policajci koji su izgubili živote pri izvršavanju složenih i odgovornih poslova lične i imovinske bezbjednosti građana Srpske.

- Tokom nekoliko prethodnih dana posjetili smo porodice poginulih policajaca, sa kojima održavamo stalne kontakte - rekao je Milijaš.

On je napomenuo da je u proteklih godinu dana na području operativnog rada Policijske stanice u Prnjavoru postignut visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela.

- Broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira je bio u stalnom opadanju,dok pokazatelji iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukazuju da je smanjen broj saobraćajnih nezgoda,posebno sa smrtnim ishodom - dodao je Milijaš.

4. april obilježava se širom Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana