Невријеме убрзало обнову студењака

Данијела Стоканић
Невријеме убрзало обнову студењака

Бањалука - Оркански вјетар и киша убрзали су дуго најављивану реконструкцију прва два павиљона Студентског центра „Никола Тесла“ у Бањалуци па ће студенте идуће академске године дочекати модерније собе и тоалети.

Према ријечима директора овог студентског комплекса Зорана Бабића, приоритет је да се на сва три павиљона, која су ове седмице претрпјела велику штету током невремена, стави квалитетан кров. Друга фаза, како каже Бабић, подразумијева комплетну унутрашњу санацију прва два павиљона, док ће у трећем, за сада, бити извршене само поправке. Студенти ће се, каже Бабић, уселити када надлежна инспекција да зелено свјетло да нема влаге нити било какве опасности по здравље.

Бабић, који се у петак састао са представницима Владе РС, истакао је да ће кров на сва три павиљона у наредних неколико дана бити саниран.

- Средства су одобрена и од надлежних смо добили налог да хитно кренемо са радовима - казао је Бабић.

Додао је да ће у понедјељак са представницима Републичке дирекције за обнову и изградњу дефинисати наредне кораке, како би тендер за избор најповољнијег извођача радова могао бити што прије објављен.

- До краја године морамо потписати уговор са извођачима, како би унутрашњи радови могли што прије да почну. Иако ће архитектонски облик просторија остати исти, услови ће бити много бољи, на нивоу оних у четвртом павиљону - казао је Бабић.

У међувремену студенти би, осим у трећем и четвртом павиљону, гдје се постављају додатни кревети, могли бити смјештени у бањалучки Средњошколски дом.

- Разговарао сам и са представницима Универзитета и фирме „Слатекс“, који на располагању имају пристојне просторије. У оптицају је, између осталог, и касарна „Козара“, која у склопу едукативног центра има смјештајне капацитете који ће бити понуђени студентима - казао је Бабић.

Он истиче да постоји могућност да студентима, који не буду жељели да бораве у неким од понуђених смјештаја, а долазе из околних општина, буду плаћени трошкови превоза.

Предсједник Скупштине студената у СЦ „Никола Тесла“ Љубиша Карлица истакао је да студенти неће прихватити смјештај у касарни „Козара“ и хотелу „Крајина“, јер су чули да су просторије неусловне.

- Прихватићемо само смјештај у којима су услови на нивоу четвртог павиљона - казао је Карлица.

Више од 1.000 станара прва три павиљона напустило је у уторак своје собе које су усљед јаке кише поплављене након што је олујни вјетар однио кров са три павиљона, због чега је настава на свим факултетима бањалучког Универзитета обустављена до 22. децембра.

Цвијановић

Премијерка РС Жељка Цвијановић разговарала је у петак са вршиоцем дужности ректора Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином о стању на Универзитету и плановима у наредном периоду. Гајанин је Цвијановићеву упознао са предузетим мјерама на санацији штете у СЦ „Никола Тесла“ проузрокованим временским неприликама те оцијенио да су правовременим реаговањем спријечене веће посљедице.

Цвијановићева је подржала захтјеве студената који се односе на повећање броја домаћег наставног кадра кроз запошљавање асистената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана