Nevrijeme ubrzalo obnovu studenjaka

Danijela Stokanić
Nevrijeme ubrzalo obnovu studenjaka

Banjaluka - Orkanski vjetar i kiša ubrzali su dugo najavljivanu rekonstrukciju prva dva paviljona Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci pa će studente iduće akademske godine dočekati modernije sobe i toaleti.

Prema riječima direktora ovog studentskog kompleksa Zorana Babića, prioritet je da se na sva tri paviljona, koja su ove sedmice pretrpjela veliku štetu tokom nevremena, stavi kvalitetan krov. Druga faza, kako kaže Babić, podrazumijeva kompletnu unutrašnju sanaciju prva dva paviljona, dok će u trećem, za sada, biti izvršene samo popravke. Studenti će se, kaže Babić, useliti kada nadležna inspekcija da zeleno svjetlo da nema vlage niti bilo kakve opasnosti po zdravlje.

Babić, koji se u petak sastao sa predstavnicima Vlade RS, istakao je da će krov na sva tri paviljona u narednih nekoliko dana biti saniran.

- Sredstva su odobrena i od nadležnih smo dobili nalog da hitno krenemo sa radovima - kazao je Babić.

Dodao je da će u ponedjeljak sa predstavnicima Republičke direkcije za obnovu i izgradnju definisati naredne korake, kako bi tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova mogao biti što prije objavljen.

- Do kraja godine moramo potpisati ugovor sa izvođačima, kako bi unutrašnji radovi mogli što prije da počnu. Iako će arhitektonski oblik prostorija ostati isti, uslovi će biti mnogo bolji, na nivou onih u četvrtom paviljonu - kazao je Babić.

U međuvremenu studenti bi, osim u trećem i četvrtom paviljonu, gdje se postavljaju dodatni kreveti, mogli biti smješteni u banjalučki Srednjoškolski dom.

- Razgovarao sam i sa predstavnicima Univerziteta i firme „Slateks“, koji na raspolaganju imaju pristojne prostorije. U opticaju je, između ostalog, i kasarna „Kozara“, koja u sklopu edukativnog centra ima smještajne kapacitete koji će biti ponuđeni studentima - kazao je Babić.

On ističe da postoji mogućnost da studentima, koji ne budu željeli da borave u nekim od ponuđenih smještaja, a dolaze iz okolnih opština, budu plaćeni troškovi prevoza.

Predsjednik Skupštine studenata u SC „Nikola Tesla“ Ljubiša Karlica istakao je da studenti neće prihvatiti smještaj u kasarni „Kozara“ i hotelu „Krajina“, jer su čuli da su prostorije neuslovne.

- Prihvatićemo samo smještaj u kojima su uslovi na nivou četvrtog paviljona - kazao je Karlica.

Više od 1.000 stanara prva tri paviljona napustilo je u utorak svoje sobe koje su usljed jake kiše poplavljene nakon što je olujni vjetar odnio krov sa tri paviljona, zbog čega je nastava na svim fakultetima banjalučkog Univerziteta obustavljena do 22. decembra.

Cvijanović

Premijerka RS Željka Cvijanović razgovarala je u petak sa vršiocem dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom o stanju na Univerzitetu i planovima u narednom periodu. Gajanin je Cvijanovićevu upoznao sa preduzetim mjerama na sanaciji štete u SC „Nikola Tesla“ prouzrokovanim vremenskim neprilikama te ocijenio da su pravovremenim reagovanjem spriječene veće posljedice.

Cvijanovićeva je podržala zahtjeve studenata koji se odnose na povećanje broja domaćeg nastavnog kadra kroz zapošljavanje asistenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana