Највећа просјечна плата 1.375 км у јануару у области финансија

Срна
Највећа просјечна плата 1.375 км у јануару у области финансија

Бањалука - Највиша просјечна нето плата у Републици Српској у јануару од 1.375 КМ исплаћена је у области финансијске дјелатности и осигурања, а најнижа од 599 КМ у сектору умјетности, забаве и рекреације, саопштено је из Савеза синдиката Српске.

Из Синдиката наводе да су ниску просјечну нето плату у јануару примили и радници у угоститељству 618 КМ, као и запослени у административним, помоћним и услужним дјелатностима 624 КМ, те радници у грађевинарству 632 КМ.

Просјечна исплаћена јануарска нето плата радника у трговини износила је 653 КМ, те у дјелатности саобраћаја и складиштења 671 КМ. Синдикалну потрошачку корпу, која је за четворочлану породицу у Републици Српској у јануару коштала 1.893 КМ, просјечна исплаћена нето плата од 887 КМ покривала је са 46,84 одсто.

Породице у Републици Српској у јануару су највише новца трошиле за прехрану 698 КМ, те за становање и комуналне услуге 583 КМ. Одјећа и обућа коштале су 133 КМ, хигијена и њега здравља 89 КМ, превоз 200 КМ, те образовање и култура 82 КМ. “Из ових података јасно је да је у Републици Српској потребно што прије потписати општи и гранске колективне уговоре, те повећати плате и побољшати животни стандард свим радницима како би био смањен тренд одласка младе, радно способне, квалификоване радне снаге”, наводи се у саопштењу Савеза синдиката Републике Српске.

У Савезу синдиката сматрају да у фокусу активности у овој години треба да буде доношење измјена и допуна закона о раду, о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, о инспекцијама, о мобингу, те израда стратегије безбједности и заштите здравља на раду Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана