Начелници траже грант од 10 милиона КМ за неразвијене општине

nezavisne.com
Начелници траже грант од 10 милиона КМ за неразвијене општине

Теслић - Изразито неразвијеним општинама у Републици Српској за нормално функционисање и редовно пословање треба грант од десет милиона КМ годишње.

Ово је речено у данас на сједници Скупштине Савеза општина и градова РС, а како је рекао Љубиша Ћосић, предсједник овог савеза, садашњи грант од око 300.000 КМ треба повећати те да у том смјеру очекује и подршку ресорног министарства.

Општине и градови у РС скренули су пажњу и на проблеме приликом расподјеле пореских прихода који иду у локалне заједнице с обзиром на то да поједине локалне заједнице сматрају да добијају далеко мање новца од ПДВ-а него што им припада.

"Приступило се изради новог модела прикупљања и расподјеле пореских прихода и формирана је радна група, која треба да утврди модел расподјеле. С обзиром на то да је ова година изборна, не очекујемо неке значајне резултате, али сигурно је да ћемо доћи до рјешења, које мислим да неће бити усвојено ове године. Требало би доћи до мало правичнијих и бољих рјешења, јер је битно обратити пажњу и на 33 неразвијене и изразито неразвијене општине од укупно 64", рекао је Ћосић.

Поједине општине током засједања Скупштине Савеза општина и градова у РС инсистирале су и на томе да се правичније уреди систем расподјеле средстава од шумских накнада, а на томе су инсистирале углавном општине богате шумом, које годинама сматрају да не добијају довољно новца за ресурс којим располажу.

Када су у питању грантови неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе РС, рекла је у петак да су већ оперативна средства од 300.000 КМ намијењена тим општинама, позивајући их да контактирају Министарство како би добили инструкције за приступ тим средствима.

Момир Ристић, начелник општине Шековићи, која спада у ред изразито неразвијених општина, рекао је да би свако повећање гранта добро дошло, али да успијевају и без тога да испуњавају своје обавезе.

"Уклопили смо се у расподјелу прихода од ПДВ-а и с те стране нисмо угрожени. Свако повећање гранта би пуно значило и сваки прилив новца у буџет је добро дошао, али успијевамо и без тога", рекао је Ристић.

Током засједања Скупштине Савеза општина и градова у Републици Српској било је говора и о припреми новог закона о инспекцијама, који је, како су рекли званичници локалних заједница, неопходан како би се ускладио рад републичких и локалних инспекцијских органа.

Сједници су присуствовали и представници Привредне коморе РС, Републичке управе цивилне заштите као и представници Амбасаде Швајцарске и Шведске агенције за међународну сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана