На граничним прелазима одузета роба вриједна више од седам милиона КМ

ATV
На граничним прелазима одузета роба вриједна више од седам милиона КМ

На граничним прелазима у БиХ, прошле године, одузета је роба вриједна више од седам милиона марака. То су ствари које се, најчешће, покушавају прошверцовати. Највише их је, у вриједности од два и по милиона, завршило на царинском терминалу у Тузли, најмање у Мостару. Међу одузетим предметима има, буквално, свега и свачега - од црквених кандила, бројаница, укосница и кућних папуча.

У октобру прошле године десио се покушај кријумчарења 20-ак вјенчаница, у вриједности од око 100 хиљада марака. Било је и покушаја шверца козметике и накита. Између осталог одузето је 200 лакова за нокте, 30-ак гелова за нокте али и четкица за наношење шминке.

Највише је било покушаја шверца текстила, обуће, мобилних телефона, бијеле технике и намјештаја. Управа за индиректно опорезивање БиХ не располаже привремено одузетом робом већ о свему одлучују надлежни судови. 

“Дакле, суд је тај који наложи у својој коначној одлуци шта да ми радимо са том робом. Та се роба продаје, евентуално се уништава или, у врло ријетким случајевима, уколико суд донесе одлуку да се та роба врати власнику, онда се она враћа ако се утврди да није ријеч о царинском прекршају. Што се тиче саме продаје робе, Управа организује јавне аукције,” рекао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић. 

Управа за индиректно опорезивање, прошле године, одржала је 27 јавних аукција и 15 директних продаја на којима је прикупљено скоро пола милиона марака. Продавали су се разни предмети, од одјеће и обуће до шнала и гумица за косу. Најмање су коштале чарапе које су се продавале и по цијени од 50 пфенинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана