Међународне снаге нијеме на захтјеве бивших радника

Милијана Латиновић
Међународне снаге нијеме на захтјеве бивших радника

Сарајево - Неколико стотина бивших радника НАТО-а и ЕУФОР-а протестовали су у петак испред базе у Бутмиру код Сарајева захтијевајући исплату накнада за доприносе, регрес, превоз и отпремнину.

У Бутмиру су се по ко зна који пут окупили бивши радници из Бањалуке, Рогатице, Сарајева, Мостара и Велике Кладуше, који од 2010. године траже своја права.

Мира Матић, која је као супервизор за угоститељске раднике десет година радила у бази тадашњег СФОР-а у Бањалуци, каже да су протести уродили плодом, јер је напокон договорен састанак са представницима НАТО-а и ЕУФОР-а.

- Не дозвољавамо више да нас вуку за нос, као што су чинили протеклих осам година. У четвртак ћемо знати на чему смо. Тражимо све што нам припада на основу радно-правног односа за период од 1996. до 2007. године, а то су радни стаж, доприноси, превоз, регрес и топли оброк - истакла је Матићева и додала да се на протестима окупило око 50 бивших радника из Бањалуке.

Она појашњава да НАТО и ЕУФОР од 2007. године све наведено исплаћују запосленима, иако није било никаквих законских промјена, због чега бивши радници сматрају да имају право на све наведене накнаде. 

Један од адвоката који заступа оштећене раднике Авдо Салихбеговић каже да су радницима повријеђена сва права која су заштићена не само законом БиХ, већ и свих земаља које су сачињавале ЕУФОР и НАТО.

- Захтјеви бивших радника за накнаду из радно-правних односа, који су предати 2010. године, нису ријешени до данас. Тражимо да се откоче процедуре и да нас они који одлучују о нашим захтјевима, уколико сматрају да су неосновани, одбију па да своја права тражимо даље - рекао је Салихбеговић и додао да међународне снаге континуирано врше опструкцију како радници не би своја права тражили на Суду за људска права у Стразбуру.

Из Главне команде ЕУФОР-а и НАТО штаба у Сарајеву саопштили су да чекају коначно одобрење од више команде за примјену методологије за регулисање пензија.

- Надамо се да ћемо у међувремену добити одобрење за располагање новцем који је одобрио Одбор за буџет НАТО-а. Именовање независног члана Арбитражног суда је такође важно да би се наставило доношење одлука за одштетне захтјеве који су тренутно у жалбеном поступку - наведено је у саопштењу.

Додају да се састају са представницима министарстава правде РС и ФБиХ како би размијенили информације које би помогле да се поједностави именовање кандидата за Арбитражни суд.

Из Министарства правде РС рекли су да је Влада Српске на сједници одржаној у четвртак испунила своју обавезу када је ријеч о именовању независног Арбитражног судије.

- Влада је дала сагласност да се Николета Параскеви Чаланоули именује за независног судију Арбитражног суда за рјешавање спорова насталих између Снага за стабилизацију мира СФОР-а и НАТО Штаба у Сарајеву и физичких и правних лица из РС - навели су из овог министарства.

Из Министарства правде ФБиХ у петак нису одговорили на питање о именовању арбитражног судије.

НАТО и ЕУФОР су на основу међународног уговора дошли у БиХ крајем 1995. године, односно одмах након потписивања Дејтонског споразума и за потребе своје мисије запошљавали локално становништво. На почетку мисије, 1996. плаћали су доприносе за запослене Главног штаба па су престали и онда послије поново почели након 2007. године.

Захтјеви

Из НАТО штаба у Сарајеву су саопштили да су запримили укупно 4.366 захтјева радника за неуплаћене накнаде.

- Од тог броја 946 захтјева је садашњих и бивших радника НАТО штаба, а бивши радници су укупно поднијели 314 захтјева - навели су из НАТО штаба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана