Лоша посјећеност и беспарица натјерале угоститеље да снизе цијене

nezavisne.com
Лоша посјећеност и беспарица натјерале угоститеље да снизе цијене

Бањалука - Бројни градски угоститељи у току ове године снизили су цијене кафе у локалима и до 30 одсто, тако да сада кафу у центру града можете попити и за једну марку. Уз то, све већи број угоститеља увео је викенд снижења кафе, као и гратис напитке или кроасан уз кафу.

Како кажу, на овај потез су се одлучили да не изгубе госте због беспарице. Снижења тако варирају у завиности од локације кафића и амбијента, набавне цијене, циљне групе гостију, али и од цијена овог топлог напитка у комшијским локалима.

У једном градском локалу у којем су се одлучили на акцију кафа плус цедевита 1,5 КМ наводе да их је на то натјерала слаба зарада.

"Прије нам је сама кафа коштала колико сада и кафа и цедевита. Могу вам рећи да нам је за мање од мјесец дана промет порастао за 50 одсто сигурно прије него што смо овако почели радити. Дошло је вријеме праве беспарице", рекао је "Независним" газда једног локала у занатском центру.

Жељко Татић, предсједник Удружења радника у угоститељству РС, казао је да је криза велика, локала је све више, а грађани имају све мање новца те да се због тога власници кафића одлучују на ниже цијене.

"У посљедњих годину дана промет је опао за 10 до 15 одсто. Додајмо на то још да је криза наступила свуда, а не само у угоститељству, тако да су угоститељи принуђени да се сналазе на све начине и да привлаче, односно враћају муштерије у своје локале снижењима и таквим маркетиншким триковима", казао је Татић.

Он је додао да кафићи на овај начин послују у свим другим земљама свијета и да се тренд показао као веома успјешан.

"Цијена од 1,5 КМ за кафу у кафићу није реална, али мора бити таква због високе набавне цијене од 40-45 КМ по килограму мало квалитеније кафе у дисконтима", наводи Татић.

Све мање новца за кафану

Бањалучанин Петар Т. каже да у посљедње вријеме све мање одлази у кафане те да се више састаје с пријатељима по кућама, због, како каже, тешке финансијске ситуације.

"Цијене у кафанама су високе, а ни ја више нема пара за тај луксуз, некада се знало за вече 'окренути' десетак тура, а данас до треће некако читаво друштво заједно успије и доћи, али више тешко", кроз смијех прича Петар Т.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана