Кузмановић: Енциклопедија најзначајнији пројекат Српске у области науке

Срна
Кузмановић: Енциклопедија најзначајнији пројекат Српске у области науке

Бањалука - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је Енциклопедија Републике Српске најзначајнији пројекат Српске у области науке, културе, образовања и истраживања ове врсте јер се бави њеном прошлошћу, садашњошћу и предвиђа будућа кретања.

Кузмановић је, на промоцији првог тома Енциклопедије у Уставном суду Српске у Бањалуци, истакао да је власт Републике Српске препознала значај ове енциклопедије за један народ, те је донесен и Закон о енциклопедији, а Влада годишње издваја 120.000 КМ за њена истраживања.


Он је рекао да први том садржи 1.305 одредница, 370 фотографија и 32 географске карте.

Кузмановић је навео да би други том требало да буде представљен на Сајму књиге у Бањалуци у октобру, као и да постоји намјера да Енциклопедија буде преведена на енглески језик.

"Енциклопедија мора представљати личну карту Републике Српске, те ћемо у њој обрадити свако насеље у Српској, њих 26.000 у 57 општина и седам градова", нагласио је Кузмановић.

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман рекао је да Уставни суд Енциклопедију доживљава као темељно, историјско дјело за Српску у којем је обрађена њена прошлост, садашњост, али и дата одређена усмјерења за њену будућност и развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана