Кромпир за сјетву попут сувог злата

Данијела Стоканић
Кромпир за сјетву попут сувог злата

Бањалука - Цијена сјеменског кромпира вртоглаво је порасла на пијацама и у пољопривредним апотекама и због несташица врећа од десет килограма достиже 18 марака.

Само неколико дана прије велике несташице врећа сјеменског кромпира коштала је пет марака. Упркос расту цијене, већина пољопривредних апотека је остала без залиха, па кромпир за сјетву није могуће набавити ни по троструко вишој цијени.

Продавац кромпира на пијаци у Бањалуци Миленко Савановић каже да је сјеменски кромпир у року од неколико дана драстично поскупио, али да упркос томе купци долазе са свих страна.

- Кромпир иде као алва, али шта вриједи када га је све мање. Само прије пет дана килограм сјеменског кромпира сам продавао за пола марке, а цијена је сада скочила и на марку и по - рекао је Савановић и додао да су му добављачи лани нудили кромпир скоро за џаба, само да не пропада, док га ове године нема ни за лијека.

Његов колега Јован Мудринић не памти да је икад било несташице сјеменског кромпира као ове године.

- Скочила му је и набавна цијена, због чега сам био приморан да повећам продајну цијену. Без обзира на то, људи долазе и траже кромпир - рекао је Мудринић.

У пољопривредним апотекама широм Бањалуке готово да нигдје нема сјеменског кромпира, а и тамо гдје га има, килограм кошта 1,80 КМ. Слична ситуација је и у осталим градовима Српске.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да током сјетве иначе често недостаје репроматеријала, али да је то ове године први пут случај и са кромпиром.

- Остао сам запрепашћен да се у цијелој РС не може наћи ни домаћи ни увозни сјеменски кромпир и да је дошло до толиког поскупљења. Многи у томе виде шансу да добро зараде и покушавају да протуре обичан кромпир под сјеменски, па људи треба да буду опрезни приликом куповине - казао је Усорац, наводећи да је узрок несташице лош прошлогодишњи род који је уништило кишно вријеме.

Купци у шоку

Милева Максимовић из Бронзаног Мајдана остала је без текста када је на пијаци у Бањалуци чула цијену кромпира.

- Прво сам обишла све пољопривредне апотеке и на крају сам дошла на пијацу како бих купила само двије вреће кромпира за сијање, јер за више нисам имала новца - рекла је Максимовићева, наводећи да је чула за поскупљење, али да није ни слутила да је кромпир толико скуп.

 

5 КМ коштало десет килограма сјеменског кромпира прије седам дана

15-18 КМ треба сада издвојити за десет килограма сјеменског кромпира

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана