Krivične prijave protiv Tuša

Marina Čigoja
Krivične prijave protiv Tuša

Banjaluka - Preduzeća kojima su slovenačke kompanije "Tuš" i "Tuš-trejd" ostale dužne milione maraka počela su sa podnošenjem krivičnih prijava protiv njih nakon što su Slovenci objavili da se povlače iz BiH.

Marketing menadžer predstavništva "Perutnine Ptuj" u BiH Almir Hodžić izjavio je da im je "Tuš" ostao dužan 260.000 KM.

- Pokrenuli smo individualnu tužbu kada su najavili povlačenje iz BiH. Ranije smo im stopirali isporuku robe ne bismo li ih natjerali da nam plaćaju, ali nisu plaćali - rekao je Hodžić.

"Tuš" i "Tuš-trejd" naprasno su prestali sa radom u BiH, a iza sebe ostavili milionske dugove prema desetinama domaćih dobavljača. Dobavljači su najavili kolektivnu tužbu, a predstavnici firmi koje su izgubile strpljenje podnose i pojedinačne tužbe.

Podnošenje krivične prijave najavila je i sarajevska firma "Interkamp". Direktor i vlasnik te firme Nedim Kalamujić rekao je da će danas Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv osnivača i članova uprave kompanija "Tuš" u BiH i Sloveniji.

- U krivičnoj prijavi će biti najteže kvalifikacije za krivično djelo prevare i zločinačko udruživanje. Suština ove krivične prijave je da Tužilaštvo reaguje mjerama zaštite, odnosno da blokira imovinu "Tuša" ne samo u BiH, nego i u Sloveniji, jer se radi o istim osnivačima. To treba da ima međunarodnu dimenziju, jer je imovina koju imaju u BiH već opterećena hipotekama - naglasio je Kalamujić i dodao da će u konsultacijama sa ostalim prevarenim dobavljačima odlučiti koje mjere će dalje preduzimati.

Direktor prodaje banjalučke "Vitaminke" Pero Marić kaže da podržavaju aktivnosti drugih firmi iako su njihova potraživanja od "Tuša" mala.

- Mi smo uspjeli prije mjesec i po da zatvorimo veći dio duga povlačenjem robe iz prodavnica "Tuš-trejda". Jeste da smo u gubitku, ali bolje izgubiti i deset odsto, nego sve. Ostalo je još oko 1.600 KM koje nismo uspjeli da naplatimo, a šta ćemo tužbom uspjeti, vidjećemo - kazao je Marić.

Vlasnik i direktor preduzeća "Frukta trejd" Dušan Reljić potvrdio je da se radi na pripremi tužbe.

- Svi strani trgovački lanci su došli ovdje da uzmu ekstraprofit. Čim je "Tuš" razdvojio nekretnine od trgovine, znalo se šta će da bude - naglasio je Reljić.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zatražila je od Tužilaštva BiH da izda nalog za kompletnu provjeru poslovanja slovenačkih firmi "Tuš" i "Tuš-trejd".

Slovenačke firme radnicima duguju plate i otpremnine, domaćim dobavljačima više od 20 miliona KM, a zbog poreskog duga i sumnjivog zahtjeva za povrat PDV-a pod lupu ih je stavio i UIO. "Tuš" u BiH posluje od 2006. godine, a od 2009. je podijeljen u dvije firme. Vlasnik objekata je "Tuš", a njegova filijala "Tuš-trejd" ih iznajmljuje i bavi se trgovinom.

Komora

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da ih je kontaktirao određeni broj privrednika i prenio informacije da se trgovački lanac "Tuš" zatvara i za sobom ostavlja ogromne dugove prema dobavljačima.

- Privredna komora RS je pozvala sve nadležne institucije da reaguju. Preduzeli smo niz aktivnosti kako bi se utvrdilo činjenično stanje i zaustavile štetne aktivnosti po privredu RS - kazao je on i dodao da je o svemu obaviješten i Centar javne bezbjednosti Banjaluka.

 

Dio firmi kojima je "Tuš-trejd" ostao dužan

 

"Perutnina" Breza 500.000

MI "Tulumović" Laktaši 264.724

"Vitinka" Kozluk 115.567

Dragstor "Dragan" Banjaluka 60.000

"Dijana tekstil" Pale 60.000

"Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica 55.000

"Dukat" Laktaši 50.000

"Natura Vita" Teslić 24.300

"Frutela" Banjaluka 20.874

"ZPA Komerc" Bijeljina 15.128

"Mladegs pak" Prnjavor 3.069

"Fratelo" Banjaluka 2.612

"Vitaminka" Banjaluka 1.600

"Plantago" Laktaši 1.589

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana