Кривичне пријаве против Туша

Марина Чигоја
Кривичне пријаве против Туша

Бањалука - Предузећа којима су словеначке компаније "Туш" и "Туш-трејд" остале дужне милионе марака почела су са подношењем кривичних пријава против њих након што су Словенци објавили да се повлаче из БиХ.

Маркетинг менаџер представништва "Перутнине Птуј" у БиХ Алмир Хоџић изјавио је да им је "Туш" остао дужан 260.000 КМ.

- Покренули смо индивидуалну тужбу када су најавили повлачење из БиХ. Раније смо им стопирали испоруку робе не бисмо ли их натјерали да нам плаћају, али нису плаћали - рекао је Хоџић.

"Туш" и "Туш-трејд" напрасно су престали са радом у БиХ, а иза себе оставили милионске дугове према десетинама домаћих добављача. Добављачи су најавили колективну тужбу, а представници фирми које су изгубиле стрпљење подносе и појединачне тужбе.

Подношење кривичне пријаве најавила је и сарајевска фирма "Интеркамп". Директор и власник те фирме Недим Каламујић рекао је да ће данас Тужилаштву БиХ поднијети кривичну пријаву против оснивача и чланова управе компанија "Туш" у БиХ и Словенији.

- У кривичној пријави ће бити најтеже квалификације за кривично дјело преваре и злочиначко удруживање. Суштина ове кривичне пријаве је да Тужилаштво реагује мјерама заштите, односно да блокира имовину "Туша" не само у БиХ, него и у Словенији, јер се ради о истим оснивачима. То треба да има међународну димензију, јер је имовина коју имају у БиХ већ оптерећена хипотекама - нагласио је Каламујић и додао да ће у консултацијама са осталим превареним добављачима одлучити које мјере ће даље предузимати.

Директор продаје бањалучке "Витаминке" Перо Марић каже да подржавају активности других фирми иако су њихова потраживања од "Туша" мала.

- Ми смо успјели прије мјесец и по да затворимо већи дио дуга повлачењем робе из продавница "Туш-трејда". Јесте да смо у губитку, али боље изгубити и десет одсто, него све. Остало је још око 1.600 КМ које нисмо успјели да наплатимо, а шта ћемо тужбом успјети, видјећемо - казао је Марић.

Власник и директор предузећа "Фрукта трејд" Душан Рељић потврдио је да се ради на припреми тужбе.

- Сви страни трговачки ланци су дошли овдје да узму екстрапрофит. Чим је "Туш" раздвојио некретнине од трговине, знало се шта ће да буде - нагласио је Рељић.

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ затражила је од Тужилаштва БиХ да изда налог за комплетну провјеру пословања словеначких фирми "Туш" и "Туш-трејд".

Словеначке фирме радницима дугују плате и отпремнине, домаћим добављачима више од 20 милиона КМ, а због пореског дуга и сумњивог захтјева за поврат ПДВ-а под лупу их је ставио и УИО. "Туш" у БиХ послује од 2006. године, а од 2009. је подијељен у двије фирме. Власник објеката је "Туш", а његова филијала "Туш-трејд" их изнајмљује и бави се трговином.

Комора

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да их је контактирао одређени број привредника и пренио информације да се трговачки ланац "Туш" затвара и за собом оставља огромне дугове према добављачима.

- Привредна комора РС је позвала све надлежне институције да реагују. Предузели смо низ активности како би се утврдило чињенично стање и зауставиле штетне активности по привреду РС - казао је он и додао да је о свему обавијештен и Центар јавне безбједности Бањалука.

 

Дио фирми којима је "Туш-трејд" остао дужан

 

"Перутнина" Бреза 500.000

МИ "Тулумовић" Лакташи 264.724

"Витинка" Козлук 115.567

Драгстор "Драган" Бањалука 60.000

"Дијана текстил" Пале 60.000

"Млијекопродукт" Козарска Дубица 55.000

"Дукат" Лакташи 50.000

"Натура Вита" Теслић 24.300

"Фрутела" Бањалука 20.874

"ЗПА Комерц" Бијељина 15.128

"Младегс пак" Прњавор 3.069

"Фратело" Бањалука 2.612

"Витаминка" Бањалука 1.600

"Плантаго" Лакташи 1.589

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана