Корида и стихови Кочићу у част

Анита Јанковић
Корида и стихови Кочићу у част

Бањалука - Представом "Са планине и испод планине" и додјелом признања Завичајног друштва "Змијање" свечано је затворен 50. јубиларни Кочићев збор.

Признања Завичајног друштва "Змијање" додијељена су просвјетној радници у пензији која је змијањским везом "извезла" три своје књиге о Змијању и његовој културној баштини Грозди Регодић, бившем градоначелнику Бањалуке Драгољубу Давидовићу и предсједнику Извршног одбора Завичајног друштва "Змијање" Драгутину Илићу.


Плакете су додијељене свим досадашњим предсједницима организационих одбора Кочићевог збора, односно предсједницима Владе који су били на челу организационог одбора - Милораду Додику, Жељки Цвијановић и Александру Џомбићу, које су овом приликом примили њихови изасланици.

Осим 24 плакете, додијељене су и 23 захвалнице институцијама, између осталих Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, Представништву Републике Српске у Београду, Удружењу књижевника Србије, као и комуналним службама које су помогле у одржавању збора.

Поред низа културно-забавних манифестација служен је парастос и положени су вијенци на споменик палим борцима.

Испред родне куће писца и народног трибуна одржана је књижевна манифестација "Кочићу у част", у оквиру које је "Кочићеву награду" за животно дјело добио књижевник Зоран Костић, док је награда "Змијањче" уручена ђаку ОШ "Свети Сава" из Градишке Александри Мракић.

Централној манифестацији присуствовао је и предсједник РС Милорад Додик истакавши важност посјећивања Кочићевог збора јер овај писац симболизује вјековну борбу за слободу.

- Окупили смо се на Кочићевом збору да бисмо обиљежили његову борбу за слободу која је кључна ријеч у српском народу кроз историју за коју су се борили државници, књижевници и обичан народ - рекао је Додик.

Он је додао да се Кочићев збор одржава већ 50 година, а од тога 24 године откако постоји Српска.

- Саборовали смо и у ратном периоду, осим оне године када је овај дио био под окупацијом - истакао је Додик.

Он је нагласио да је оно што је Кочић писао присутно и данас, а то је борба за слободу српског народа у БиХ.

- Кочићева мисао присутна је и кроз наметнуто правосуђе које суди Србима били криви или не, које прогони српску националну елиту и српски порив - рекао је Додик.

Предсједник Организационог одбора 50. Кочићевог збора Недељко Чубриловић је рекао да је збору посебан печат дала промоција змијањског веза који је уврштен у културну баштину Унеска. Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да масовно окупљање на збору говори о снази Кочићевог имена и дјела који повезују српске просторе, људе, духовност и књижевност. Манифестацији су присуствовали и представници Владе РС, Градске управе Бањалука и многи други гости из јавног живота.

Највећу заинтересованост посјетилаца привукла је традиционална борба бикова за награду "Јаблан". 

Јово Вођовић-Думан из села Бјелајце код Мркоњић Града, јуче је на Мањачу довео четири вола.

- Сва четири бика наступају у тешкој категорији. Мој бик је страх и трепет за све бикове. Тежак је 1.100 килограма и освојио је све што је могао. Тренутно најјачи бик у БиХ - каже Вођовић.

Предсједник Комисије за бодљавину бикова и спортска надметања Душан Савановић каже да се такмичи 16 бикова.

- Власник чији бик освоји прво мјесто у тешкој категорији добиће 2.000 марака док ће другопласирани освојити 1.000. У средњој категорији за побједничког бика припремљена је награда од 1.600 марака док ће власник чији бик освоји друго мјесто добити 700 - рекао је Савановић.

Поштанска марка

Поште Српске су у част јубиларног 50. "Кочићевог збора" издале поштанску маркицу која ће бити пласирана филателистима широм свијета. Маркица је штампана у тиражу од 15.000 примјерака како би оставила трајни запис о културној баштини Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана