Калем: Кровном организацијом обједињени сви облици спасавања

Срна
Калем: Кровном организацијом обједињени сви облици спасавања

Источно Сарајево - Оснивањем Горске службе спасавања Републике Српске, у чији су састав ушле станице Јахорина, Бањалука, Нови Град, те Клуб спасилаца "Волф" из Фоче, у једној организацији обједињени су сви видови спасавања – са висина, на води и под водом, рекао је Срни начелник Горске службе спасавања Јахорина Миро Калем.

Калем каже да је, након што је крајем фебруара на Јахорини основана Горска служба спасавања Републике Српске, завршен и поступак њеног службеног регистровања.


Он је навео да су први кораци новоосноване Републичке горске службе спасавања обнављање опреме, али и аплицирање за средства из буџета Републике Српске с обзиром на то да су спасилачке службе непрофитне организације које немају гарантоване приходе.

Калем је истакао да је кровна горска служба Српске формирана како би била постигнута боља сарадња њених чланица и како би реакције у ситуацијама када је потребан ангажман специјализованих људи уз употребу посебне опреме, биле што брже и ефикасније.

"Кад је најтеже, онда људи зову спасилачке службе јер су наши чланови опремљени и обучени за тај ниво спасавања", рекао је Калем.

Говорећи о опремљености и обучености чланова Горске службе спасавања Јахорина Калем је нагласио да им највећи проблем представљају финансије.

"Ми смо невладина, непрофитна организација која се бави спасавањем људи на неприступачним теренима, гдје су потребни посебно знање и посебна опрема, а и обука и опрема су скупи", навео је Калем.

Он је додао да је срећна околност то што је Горска служба спасавања Јахорина уједно и Јединица за спасавање са висина Републичке управе цивилне заштите Српске, на основу чега су прије десетак година добили дио опреме.

"Дио опреме смо добили и од Олимпијског центра жЈахоринаж јер обезбјеђујемо и јавно скијалиште на овој планини", рекао је Калем и додао да добру сарадњу имају и са МУП-ом Републике Српске и Хеликоптерским сервисом Српске.

Калем је посебно захвалио Кабинету предсједника Републике Српске за донацију од које је купљено комби возило, што је Горску службу спасавања Јахорина учинило мобилнијом, а искориштено је и за одређени број обука.

Изузетно тешка финансијска ситуација, како каже, угрожава планове ове службе.

"Одређени број наших чланова због егзистенције одлази на друге послове, због чега је потребно да обучимо млађи кадар, а ми бисмо и да проширимо јединицу, а то кошта", каже Калем.

Према његовим ријечима, Горска служба спасавања Јахорина има добру сарадњу са горским службама земаља у окружењу – Хрватске, Црне Горе, а посебно Србије.

"Све специјализоване вјежбе које су потребне, завршавамо с њима, јер они имају потребан наставни кадар", истакао је Калем.

Он је нагласио да су у сарадњи са Оружаним снагама БиХ, уз помоћ њиховог наставног кадра и кориштење ресурса Оружаних снага, припадници Горске службе спасавања Јахорина завршили обуку хеликоптерског спасавања.

"У Министарству одбране БиХ регистровани смо и као јединица која је обучена за пријем и опслуживање хеликоптера", објаснио је Калем.

Горска служба спасавања Јахорина има 17 чланова који су обучени по свим стандардима за спасилачке службе, а двојица чланова прошли су међународну обуку за хеликоптерско спасавање у алпским условима.

У Горској служби спасавања Јахорина планирали су да овог љета распишу конкурс за пријем нових чланова, те да одрже љетњи алпинистички курс на Јахорини или Романији, који би био завршен сљедеће зиме обуком за спасавање у зимским условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана