Избјегавање вакцина буди заборављене болести

Данијела Стоканић
Избјегавање вакцина буди заборављене болести

Бањалука - Многи родитељи, у страху од нуспојава, све чешће избјегавају или одгађају вакцинацију дјеце, због чега пријети појава морбила, рубеоле и паротитиса.

Муку са епидемијом малих богиња муче поједине земље у окружењу, а епидемиолози и педијатри тврде да постоји реалан разлог за страх да ће се инфекција проширити и у РС. Проблем је, кажу, велики, јер је број вакцинисаних МРП или познатијом ММР вакцином, која штити од морбила, драстично смањен, а заговорници теорије о штетности ове вакцине све су гласнији. У епидемији малих богиња, која је крајем прошле године захватила Румунију, обољело је око 3.500 углавном дјеце, а 17 их је умрло. Епидемиолози упозоравају да се због избјегавања вакцинације дјеце епидемија проширила и на Мађарску, а пријети да стигне и у Србију.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Јела Аћимовић истиче да је обухваћеност вакцинацијом против морбила, рубеоле и паротитиса лани у РС била врло ниска.

- Од укупног броја дјеце која су у РС требала да приме прву дозу МРП вакцине лани ју је примило само 74 одсто њих. То значи да немамо ни приближно довољан колективни имунитет и да постоји велика могућност за избијање епидемије морбила, рубеоле и паротитиса - рекла је Аћимовићева.

Додала је да невакцинисана дјеца имају 35 пута већу вјероватноћу да оболе од малих богиња у односу на њихове вакцинисане вршњаке. Према њеним ријечима, лани је у Српској пријављено 15 појединачних случајева морбила, код шест пацијената је урађена лабораторијска анализа, од којих је само код једног потврђена вирусна инфекција.

Бањалучки педијатар Бранислав Лолић истиче да је до сада прегледао готово 100.000 дјеце, те да ни код једног није утврдио да је узрок неке болести МРП вакцина.

- Дјецу треба редовно вакцинисати, јер нема бољег начина за заштиту од одређених болести. Многи родитељи о вакцини почну размишљати када се јави епидемија, али тада је касно - рекао је Лолић и додао да овом негативном тренду највише доприносе друштвене мреже, на којима се шири прича да постоји могућност да дјеца оболе послије вакцинисања.

Упркос сталним апелима стручњака мишљења родитеља су и даље подијељена. Дарјана Кнежевић из Бањалуке каже да није вакцинисала двогодишњу кћерку, али да ће то учинити.

- Кад год сам имала у плану да је одведем на вакцинацију, она се прехлади, а дијете приликом те вакцинације мора бити 100 одсто здраво. То је једини разлог због којег није вакцинисана кад је имала годину - рекла је Кнежевићева.

Епидемија

Република Српска је већ била суочена са великом епидемијом морбила у току 2014. и 2015. године, са више од 4.000 обољелих, која је започела у популацији особа које су рођене у току рата у БиХ и нису вакцинисане МРП вакцином. Претходно је Српску захватила велика епидемије рубеоле и паротитиса, настале из истог разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана