Izbjegavanje vakcina budi zaboravljene bolesti

Danijela Stokanić
Izbjegavanje vakcina budi zaboravljene bolesti

Banjaluka - Mnogi roditelji, u strahu od nuspojava, sve češće izbjegavaju ili odgađaju vakcinaciju djece, zbog čega prijeti pojava morbila, rubeole i parotitisa.

Muku sa epidemijom malih boginja muče pojedine zemlje u okruženju, a epidemiolozi i pedijatri tvrde da postoji realan razlog za strah da će se infekcija proširiti i u RS. Problem je, kažu, veliki, jer je broj vakcinisanih MRP ili poznatijom MMR vakcinom, koja štiti od morbila, drastično smanjen, a zagovornici teorije o štetnosti ove vakcine sve su glasniji. U epidemiji malih boginja, koja je krajem prošle godine zahvatila Rumuniju, oboljelo je oko 3.500 uglavnom djece, a 17 ih je umrlo. Epidemiolozi upozoravaju da se zbog izbjegavanja vakcinacije djece epidemija proširila i na Mađarsku, a prijeti da stigne i u Srbiju.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović ističe da je obuhvaćenost vakcinacijom protiv morbila, rubeole i parotitisa lani u RS bila vrlo niska.

- Od ukupnog broja djece koja su u RS trebala da prime prvu dozu MRP vakcine lani ju je primilo samo 74 odsto njih. To znači da nemamo ni približno dovoljan kolektivni imunitet i da postoji velika mogućnost za izbijanje epidemije morbila, rubeole i parotitisa - rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da nevakcinisana djeca imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake. Prema njenim riječima, lani je u Srpskoj prijavljeno 15 pojedinačnih slučajeva morbila, kod šest pacijenata je urađena laboratorijska analiza, od kojih je samo kod jednog potvrđena virusna infekcija.

Banjalučki pedijatar Branislav Lolić ističe da je do sada pregledao gotovo 100.000 djece, te da ni kod jednog nije utvrdio da je uzrok neke bolesti MRP vakcina.

- Djecu treba redovno vakcinisati, jer nema boljeg načina za zaštitu od određenih bolesti. Mnogi roditelji o vakcini počnu razmišljati kada se javi epidemija, ali tada je kasno - rekao je Lolić i dodao da ovom negativnom trendu najviše doprinose društvene mreže, na kojima se širi priča da postoji mogućnost da djeca obole poslije vakcinisanja.

Uprkos stalnim apelima stručnjaka mišljenja roditelja su i dalje podijeljena. Darjana Knežević iz Banjaluke kaže da nije vakcinisala dvogodišnju kćerku, ali da će to učiniti.

- Kad god sam imala u planu da je odvedem na vakcinaciju, ona se prehladi, a dijete prilikom te vakcinacije mora biti 100 odsto zdravo. To je jedini razlog zbog kojeg nije vakcinisana kad je imala godinu - rekla je Kneževićeva.

Epidemija

Republika Srpska je već bila suočena sa velikom epidemijom morbila u toku 2014. i 2015. godine, sa više od 4.000 oboljelih, koja je započela u populaciji osoba koje su rođene u toku rata u BiH i nisu vakcinisane MRP vakcinom. Prethodno je Srpsku zahvatila velika epidemije rubeole i parotitisa, nastale iz istog razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana