Хоће ли се јефтини половни дизелаши из Њемачке наћи на тржишту БиХ?

ATV
Хоће ли се јефтини половни дизелаши из Њемачке наћи на тржишту БиХ?

Фото: Илустрација ђ Хоће ли се јефтини половни дизелаши из Њемачке наћи на нашем тржишту?

Бањалука - Ако су се неки возачи у Српској понадали да ће моћи да рачунају на јефтине половне дизелаше из увоза када је најављено пооштравање еко-стандарда у Њемачкој, главном извознику аутомобила у БиХ – од тога неће бити ништа, кажу дилери "половњака".

У предузећима кажу да је БиХ "задња рупа на свирали" што се тога тиче. Возачи су такође скептични.

– Не вјерујем да хоће. Јер се код нас од тога прави бизнис и мора неко да заради.

– Мислим да ће се ријешити неквалитетних аута који су достигли неке године, па ће нама наравно пребацити, и нама ништа друго не преостаје него да купимо то.

–  Сигурно да су то старија возила која имају већ велику пређену километражу и годиште, а опет, све је везано са куповном моћи овог подручја, одговарају анкетирани возачи.

Улаз у већину њемачких градова ће од сљедеће године бити забрањен за дизелаше који не испуњавају "Евро 6" норму, па ће већина њих да заврши на тржиштима Балкана, Азије и Африке. Трговци увјеравају – ми смо мало и сиромашно тржиште, на којем нема купаца за те дизелаше, тако да се цијене неће значајно мијењати. У Центру за моторна возила тврде да шкарт, ипак, нећемо увозити.

"Њемачка се дефинитивно рјешава возила која више загађују околину. Та возила ће се добрим дијелом наћи на нашем тржишту.  Сва возила која су коришћена, приликом доласка у БиХ морају испуњавати норме, Евро 4 стандард, тако да смо са те стране заштићени", рекао је Драго Талијан, директор Центра за моторна возила.

Посљедњих неколико година, увоз возила у БиХ је у благом порасту. Према подацима Управе за индиректно опорезивање, више од 80 одсто аутомобила које увеземо сваке године је већ кориштено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана