Гугл и комшије замјена за љекара

Цвија Мркоњић
Гугл и комшије замјена за љекара

Бањалука - Велики број грађана уз помоћ интернета, комшија или родбине сами себи успостављају дијагнозу и узимају лијекове без прегледа и консултација са љекаром, излажући се тако бројним опасностима.

Иако у апотекама тврде да никоме неће продати лијек без рецепта, пацијенти не крију да прибјегавају самолијечењу уколико имају висок или низак притисак, пробавне сметње, грип, упалу или када су им потребни лијекови за смирење.

- Интернет претраживач је једноставнији од одласка доктору, а путем разних форума можемо сазнати искуства пацијената. Не идем љекару за сваку ситницу. Недавно сам имала грип и јако ме бољело грло, па сам узела антибиотике које сам раније купила - рекла је В. С. из Приједора наводећи да на тај начин није довела себе у опасност, јер антибиотике не узима често.

Међу медикаментима за које грађани врло често не траже савјет љекара су и лијекови за смирење, а Ј. Ј. из Добоја казала је да их већ годинама повремено узима на своју руку.

- Комшиница ми увијек помогне када имам здравствени проблем. Најчешће пијем лијекове на биљној бази, али понекад узмем и нешто јаче - рекла је она.

Специјалиста породичне медицине Младен Шукало каже да љекари морају савјетовати пацијенте да лијекове узимају рационално и само онда када је то медицински оправдано.

- У нашој земљи је заступљена пракса да грађани без довољно информација и без разлога узимају разне лијекове, а то се првенствено односи на антибиотике - рекао је Шукало.

Наводи да прехладе и вирусне инфекције дисајних путева пролазе и без антибиотика, те да грађани у овим случајевима треба да узимају такозвану симптоматску терапију.

- То су средства против високе температуре, болова и кашља, а неопходно је да узимају много течности, чајева, витамина и морају мировати - казао је Шукало.

Познати су му и случајеви узимања лијекова за смирење по препоруци познаника или на основу реклама те истиче да је зато веома важно да се апотекари придржавају правила и да не продају такве медикаменте без рецепта. Шукало истиче да нерационално узимање лијекова доводи до отпорности микроорганизама на лијекове, односно престанка њиховог дјеловања.

- Узимање лијекова без савјетовања са љекаром доводи и до нежељених дејстава, нарочито када се истовремено узима више лијекова - упозорио је Шукало.

Прехладе

Иако многи узимају терапију на своју руку, амбуланте у Бањалуци и Градишци су посљедњих дана пуне због промјенљивих температура ваздуха које погодују ширењу вируса.

Љекар породичне медицине у градишком Дому здравља Биљана Илић истиче да промјене температуре изазивају стрес те утичу и на здраве и на болесне особе, а њене пацијенте највише муче респираторне инфекције.

- Код дјеце је у посљедње вријеме изражена висока температура и кашаљ - казала је Илићева.

М. В.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана