Гранични прелаз у Дубици враћа статус путничког?

Nezavisne.com
Гранични прелаз у Дубици враћа статус путничког?

Загреб - Извјесно је да би гранични прелаз Козарска Дубица - Хрватска Дубица неколико мјесеци у години могао имати статус путничког граничног прелаза који би радио 24 часа.

Рекао је то Дарко Бањац, посланик СДС-а у Народној скупштини РС, након састанка у Загребу са Жељком Купрешаком, помоћником министра спољних и европских послова Хрватске, о прекатегоризацији ГП Козарска Дубица - Хрватска Дубица.

“Након разговора са Купрешаком и његовим сарадницима много је јаснија слика у ком правцу треба да се иде како би гранични прелаз у центру Козарске Дубице вратио статус путничког прелаза”, рекао је Бањац.

Он је подсјетио да, с обзиром на то да је ријеч о Међународном уговору о категоризацији граничних прелаза, сваку одлуку о прекатегоризацији у овом случају доноси Брисел, а имајући у виду и то да Хрватска улази у систем Шенгена, постоји извјесност да ће се ово питање теже рјешавати.

“У много чему усложњава се питање да ГП Козарска Дубица - Хрватска Дубица буде прекатегорисан у путнички или међународни прелаз за цестовни саобраћај. Извјесно је да у току године, када је највећа фреквенција саобраћаја, овај прелаз буде отворен за путнички саобраћај”, рекао је Бањац и додао да би то било два до четири мјесеца у години.

Он је нагласио да ће након овог састанка услиједити покретање питања код органа БиХ, укључујући МИП БиХ и Мјешовиту комисију БиХ.

“Друга ствар која се тиче прекатегоризације граничног прелаза јесте измјена Међународног уговора, коју мора да потврди Брисел. Битно је да се грађанима Козарске Дубице, али и Хрватске каже истина да се тај процес неће моћи завршити три до пет наредних година јер много тога зависи од Европске комисије, односно Брисела. Нама је у циљу да у том периоду покажемо да прелаз може имати економску оправданост и да он спаја два народа и ЕУ са БиХ”, рекао је Бањац.

Он је посјетио и Хрватски сабор, гдје се састао са заступницима више политичких партија и разговарао о истом питању и прекограничној сарадњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана