“Електрокрајина” и даље остварује профит

Милијана Латиновић
“Електрокрајина” и даље остварује профит

Бањалука - Предузеће “Електрокрајина” из Бањалуке и ове године послује позитивно, са оствареном нето добити за девет мјесеци у износу од 231.846 КМ, констатовано је на заједничкој сједници Управе и Надзорног одбора предузећа.

Надзорни одбор “Електрокрајине” усвојио је финансијски извјештај предузећа за 2017. годину и информације о раду за полугодишњи и деветомјесечни период ове године.

Извршни директор за економске послове “Електрокрајине” Родољуб Топић казао је да је предузеће лани остварило укупан приход од 238,2 милиона КМ, што је за око 2,5 милиона КМ више у односу на годину прије, те нето добит у износу од 817.910 КМ.

- “Електрокрајина” је и у овој години наставила са позитивним пословањем уз повећање укупних прихода и деветомјесечни добитак редовне активности од 1,36 милиона КМ, те нето добит од 231.846 КМ. Иако је профит нешто мањи у односу на исти период прошле године, чињеница је да предузеће већ 12 година заредом послује позитивно уз стално унапређење пословних резултата, првенствено у погледу високог степена наплате електричне енергије и смањења дистрибутивних губитака - истакао је Топић.

Поредећи биланс стања за првих девет мјесеци 2018. у односу на крај прошле године, Топић је навео да су потраживања за испоручену електричну енергију смањена за 6,7 одсто, односно за 8,8 милиона КМ, са 131,85 милиона КМ на 123,05 милиона КМ.

Потврда тога је, како је казао, и укупни ниво наплате који је у периоду јануар - септембар повећан са 98,5 на 99,35 одсто, те номинално за 1,5 милиона, односно са 202,5 милиона на 204 милиона КМ.

- Укупне обавезе предузећа смо у протеклих девет мјесеци смањили за 9,2 милиона КМ или за четири одсто, док су обавезе из пословања према “Електропривреди РС” и другим добављачима умањене за чак 13,9 милиона КМ или за 8,2 одсто, односно са 147,8 милиона на 133,9 милиона КМ - нагласио је Топић.

Према његовим ријечима, “Електрокрајина” је наставила дугогодишњи тренд смањења дистрибутивних губитака, који су у деветомјесечном периоду смањени за 0,9 процентних поена и износе 11,8 одсто.

На молбу да прокоментаришу измјене врсте поступка јавних набавки у 2018. години, у Управи “Електрокрајине” кажу да све инвестиционе активности реализују у складу са законским прописима и Планом инвестиција.

Указују, међутим, да се од прошле године суочавају са застојима у набавци електроматеријала за потребе санације мреже и нових прикључака због системске блокаде тендерских поступака.

Извршни директор за правна питања Рајко Срдић каже да су у складу са устаљеном праксом и усвојеним Планом инвестиција за 2018. предвиђали реконструкцију и изградњу дистрибутивне мреже спровођењем отворених поступака јавних набавки, али да су готово сви поступци обустављени због жалби на тендерску документацију од стране истог правног лица, са истим жалбеним наводима.

Ова ситуација је, како наводи, одгодила набавку електроматеријала на неодређено вријеме, док је предузеће, с друге стране, стално притиснуто роковима за рјешавање захтјева купаца за санацију и прикључење на мрежу које је прописала Регулаторна комисија за енергетику РС.

- Како бисмо испоштовали прописане рокове и изашли у сусрет купцима, били смо принуђени да усвојимо Ребаланс плана инвестиција за 2018. годину, те код хитних случајева измијенимо врсте поступка, на начин да умјесто отворених спроведемо преговарачке поступке без објаве обавјештења. Таква могућност је дозвољена чланом 21. став 1. тачка д) Закона о јавним набавкама БиХ, односно у доказивим случајевима крајње хитности, проузроковане догађајима непредвидивим за уговорни орган, што је овдје био случај - изричит је Срдић.

Наглашава да је предузеће на Ребаланс плана инвестиција за 2018. добило сагласност Надзорног одбора, те зелено свјетло Матичног предузећа “Електропривреда РС” које га је уврстило у Консолидовани ребаланс плана пословања Холдинга за 2018. годину.

Директорица “Електрокрајине” Сека Кузмановић истиче да су у преговарачким поступцима посебно водили бригу о томе да буду обезбијеђени транспарентност и конкуренција поступка објавом јавног позива на сајту предузећа и упућивањем позива према више понуђача, чиме су поступци отворени за пријаву свих заинтересованих понуђача.

- Морали смо бирати да ли ћемо инсистирати на отвореним поступцима и без електроматеријала угрозити пословање предузећа, оштетити потрошаче и занемарити јавни интерес или ћемо покретати преговарачке поступке набавки и наставити нормално пословање. Одлучили смо да интересе предузећа и купаца ставимо на прво мјесто и увијек ћемо тако учинити - истакла је Кузмановићева.

Према њеним ријечима, “Електрокрајина” је константним развојем протеклих година израсла у респектабилан пословни систем и једну од најважнијих карика привредног развоја не само крајишке регије већ цијеле РС.

- Основни задаци предузећа су усмјерени на реконструкцију и изградњу модерне дистрибутивне мреже с циљем задовољења потреба купаца за квалитетним напајањем електричном енергијом - казала је Кузмановићева.

Сумирајући развој и резултате “Електрокрајине” од именовања актуелне Управе у децембру 2012. године, Кузмановићева је рекла да је у протеклих шест година број купаца повећан за скоро 10.000, а годишња бруто потрошња електричне енергије за 277 гигават-часова.

- Предузеће је у том периоду реализовало инвестиције у износу већем од 120 милиона КМ, док је дистрибутивна мрежа проширена за скоро 1.500 километара, уз изградњу 264 нове трафо-станице. Дистрибутивни губици су снижени са 19,5 одсто на 11,8 одсто, што је најнижи ниво у посљедњих 30 година пословања “Електрокрајине” - истакла је Кузмановићева.

Поред тога, активности су биле посвећене и обнови радне механизације и модернизацији пословних објеката како би радници добили адекватне услове за рад, а купци просторије у којима могу сервисирати своје потребе.

- Све то не бисмо могли остварити без подршке матичног предузећа и Владе РС који су увијек имали разумијевања за наше стратешке планове и капиталне пројекте - нагласила је  Кузмановићева.

“Електрокрајина” је највеће електродистрибутивно предузеће у РС које електричном енергијом снабдијева 256.000 купаца на подручју два града и 19 општина крајишке регије, односно 48 одсто укупне потрошње електричне енергије у РС. 

 

* Финансијски показатељи 30.9.2018.

укупни приходи                                   168,5 милиона КМ            

добитак редовне активности          1,36 милиона КМ

нето добит                                  231.846 КМ

 

Биланс стања (30.9.2018/31.12.2017)

краткорочна потраживања смањена за 8,5 милиона КМ

потраживања за ел. енергију смањена за 8,8 милиона КМ

укупне обавезе смањене за 9,2 милиона КМ

обавезе за дугорочне кредите смањене за 1,3 милиона КМ

обавезе из пословања смањене за 13,9 милиона КМ

 

Пословни резултати (30.9.2018/30.9.2017)

ниво наплате повећан за 0,8%

дистрибутивни губици смањени за 0,9%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана