“Elektrokrajina” i dalje ostvaruje profit

Milijana Latinović
“Elektrokrajina” i dalje ostvaruje profit

Banjaluka - Preduzeće “Elektrokrajina” iz Banjaluke i ove godine posluje pozitivno, sa ostvarenom neto dobiti za devet mjeseci u iznosu od 231.846 KM, konstatovano je na zajedničkoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora preduzeća.

Nadzorni odbor “Elektrokrajine” usvojio je finansijski izvještaj preduzeća za 2017. godinu i informacije o radu za polugodišnji i devetomjesečni period ove godine.

Izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektrokrajine” Rodoljub Topić kazao je da je preduzeće lani ostvarilo ukupan prihod od 238,2 miliona KM, što je za oko 2,5 miliona KM više u odnosu na godinu prije, te neto dobit u iznosu od 817.910 KM.

- “Elektrokrajina” je i u ovoj godini nastavila sa pozitivnim poslovanjem uz povećanje ukupnih prihoda i devetomjesečni dobitak redovne aktivnosti od 1,36 miliona KM, te neto dobit od 231.846 KM. Iako je profit nešto manji u odnosu na isti period prošle godine, činjenica je da preduzeće već 12 godina zaredom posluje pozitivno uz stalno unapređenje poslovnih rezultata, prvenstveno u pogledu visokog stepena naplate električne energije i smanjenja distributivnih gubitaka - istakao je Topić.

Poredeći bilans stanja za prvih devet mjeseci 2018. u odnosu na kraj prošle godine, Topić je naveo da su potraživanja za isporučenu električnu energiju smanjena za 6,7 odsto, odnosno za 8,8 miliona KM, sa 131,85 miliona KM na 123,05 miliona KM.

Potvrda toga je, kako je kazao, i ukupni nivo naplate koji je u periodu januar - septembar povećan sa 98,5 na 99,35 odsto, te nominalno za 1,5 miliona, odnosno sa 202,5 miliona na 204 miliona KM.

- Ukupne obaveze preduzeća smo u proteklih devet mjeseci smanjili za 9,2 miliona KM ili za četiri odsto, dok su obaveze iz poslovanja prema “Elektroprivredi RS” i drugim dobavljačima umanjene za čak 13,9 miliona KM ili za 8,2 odsto, odnosno sa 147,8 miliona na 133,9 miliona KM - naglasio je Topić.

Prema njegovim riječima, “Elektrokrajina” je nastavila dugogodišnji trend smanjenja distributivnih gubitaka, koji su u devetomjesečnom periodu smanjeni za 0,9 procentnih poena i iznose 11,8 odsto.

Na molbu da prokomentarišu izmjene vrste postupka javnih nabavki u 2018. godini, u Upravi “Elektrokrajine” kažu da sve investicione aktivnosti realizuju u skladu sa zakonskim propisima i Planom investicija.

Ukazuju, međutim, da se od prošle godine suočavaju sa zastojima u nabavci elektromaterijala za potrebe sanacije mreže i novih priključaka zbog sistemske blokade tenderskih postupaka.

Izvršni direktor za pravna pitanja Rajko Srdić kaže da su u skladu sa ustaljenom praksom i usvojenim Planom investicija za 2018. predviđali rekonstrukciju i izgradnju distributivne mreže sprovođenjem otvorenih postupaka javnih nabavki, ali da su gotovo svi postupci obustavljeni zbog žalbi na tendersku dokumentaciju od strane istog pravnog lica, sa istim žalbenim navodima.

Ova situacija je, kako navodi, odgodila nabavku elektromaterijala na neodređeno vrijeme, dok je preduzeće, s druge strane, stalno pritisnuto rokovima za rješavanje zahtjeva kupaca za sanaciju i priključenje na mrežu koje je propisala Regulatorna komisija za energetiku RS.

- Kako bismo ispoštovali propisane rokove i izašli u susret kupcima, bili smo prinuđeni da usvojimo Rebalans plana investicija za 2018. godinu, te kod hitnih slučajeva izmijenimo vrste postupka, na način da umjesto otvorenih sprovedemo pregovaračke postupke bez objave obavještenja. Takva mogućnost je dozvoljena članom 21. stav 1. tačka d) Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno u dokazivim slučajevima krajnje hitnosti, prouzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ, što je ovdje bio slučaj - izričit je Srdić.

Naglašava da je preduzeće na Rebalans plana investicija za 2018. dobilo saglasnost Nadzornog odbora, te zeleno svjetlo Matičnog preduzeća “Elektroprivreda RS” koje ga je uvrstilo u Konsolidovani rebalans plana poslovanja Holdinga za 2018. godinu.

Direktorica “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović ističe da su u pregovaračkim postupcima posebno vodili brigu o tome da budu obezbijeđeni transparentnost i konkurencija postupka objavom javnog poziva na sajtu preduzeća i upućivanjem poziva prema više ponuđača, čime su postupci otvoreni za prijavu svih zainteresovanih ponuđača.

- Morali smo birati da li ćemo insistirati na otvorenim postupcima i bez elektromaterijala ugroziti poslovanje preduzeća, oštetiti potrošače i zanemariti javni interes ili ćemo pokretati pregovaračke postupke nabavki i nastaviti normalno poslovanje. Odlučili smo da interese preduzeća i kupaca stavimo na prvo mjesto i uvijek ćemo tako učiniti - istakla je Kuzmanovićeva.

Prema njenim riječima, “Elektrokrajina” je konstantnim razvojem proteklih godina izrasla u respektabilan poslovni sistem i jednu od najvažnijih karika privrednog razvoja ne samo krajiške regije već cijele RS.

- Osnovni zadaci preduzeća su usmjereni na rekonstrukciju i izgradnju moderne distributivne mreže s ciljem zadovoljenja potreba kupaca za kvalitetnim napajanjem električnom energijom - kazala je Kuzmanovićeva.

Sumirajući razvoj i rezultate “Elektrokrajine” od imenovanja aktuelne Uprave u decembru 2012. godine, Kuzmanovićeva je rekla da je u proteklih šest godina broj kupaca povećan za skoro 10.000, a godišnja bruto potrošnja električne energije za 277 gigavat-časova.

- Preduzeće je u tom periodu realizovalo investicije u iznosu većem od 120 miliona KM, dok je distributivna mreža proširena za skoro 1.500 kilometara, uz izgradnju 264 nove trafo-stanice. Distributivni gubici su sniženi sa 19,5 odsto na 11,8 odsto, što je najniži nivo u posljednjih 30 godina poslovanja “Elektrokrajine” - istakla je Kuzmanovićeva.

Pored toga, aktivnosti su bile posvećene i obnovi radne mehanizacije i modernizaciji poslovnih objekata kako bi radnici dobili adekvatne uslove za rad, a kupci prostorije u kojima mogu servisirati svoje potrebe.

- Sve to ne bismo mogli ostvariti bez podrške matičnog preduzeća i Vlade RS koji su uvijek imali razumijevanja za naše strateške planove i kapitalne projekte - naglasila je  Kuzmanovićeva.

“Elektrokrajina” je najveće elektrodistributivno preduzeće u RS koje električnom energijom snabdijeva 256.000 kupaca na području dva grada i 19 opština krajiške regije, odnosno 48 odsto ukupne potrošnje električne energije u RS. 

 

* Finansijski pokazatelji 30.9.2018.

ukupni prihodi                                   168,5 miliona KM            

dobitak redovne aktivnosti          1,36 miliona KM

neto dobit                                  231.846 KM

 

Bilans stanja (30.9.2018/31.12.2017)

kratkoročna potraživanja smanjena za 8,5 miliona KM

potraživanja za el. energiju smanjena za 8,8 miliona KM

ukupne obaveze smanjene za 9,2 miliona KM

obaveze za dugoročne kredite smanjene za 1,3 miliona KM

obaveze iz poslovanja smanjene za 13,9 miliona KM

 

Poslovni rezultati (30.9.2018/30.9.2017)

nivo naplate povećan za 0,8%

distributivni gubici smanjeni za 0,9%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana