Домаћа пилетина све ближе европској трпези

Жељка Домазет, Милијана Латиновић
Домаћа пилетина све ближе европској трпези

Сарајево - Инспекција за здравље, храну, ревизију и анализу ЕУ, која је дала позитивно мишљење за извоз меса перади на европско тржиште, није контролисала само производне погоне, него цијели систем, што подразумијева и рад ентитетских и институција БиХ, лабораторија и инспекција.

Истакао је ово министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, који је јуче објелоданио прелиминарне резултате инспекције која је завршила десетодневну посјету БиХ. Он  је нагласио да се БиХ за ову посјету европских инспектора припремала двије и по године.

- Ово је одличан извјештај и честитам свим учесницима у овом процесу, који су уложили много напора да би били задовољени ЕУ стандарди. Званичан и позитиван извјештај очекујемо најкасније за три седмице. Имамо прелиминарни извјештај према којем смо добили дозволу за извоз пилећег меса - рекао је Шаровић и додао да ће оног тренутка када добијемо тај извјештај, дозволе за извоз у ЕУ односно "ЕУ- бројеве" давати Канцеларија за ветеринарство БиХ.

У прелиминарном извјештају је наведено да систем службених контрола може осигурати адекватне гаранције да ће месо и производи од меса перади бити произведени у складу са релевантним захтјевима ЕУ под условом да сви недостаци које је инспекција уочила буду поправљени.

- Систем службених контрола подржан је од мреже и акредитован од службених лабораторија које су у стању да обезбиједе поуздане резултате тестирања - рекао је Шаровић.

Он је истакао да је у прелиминарном извјештају наведено и да централни надлежни орган, односно Канцеларија за ветеринарство има успостављене адекватне процедуре, како би добијене препоруке биле адекватно примијењене.

Европски инспектори су контролисали надлежне институције БиХ, РС и ФБиХ, затим двије лабораторије, једну у Бањалуци и једну у Сарајеву и четири извозна објекта-двије кланице и двије компаније за прераду. 

- Уколико успијемо у овом подухвату, а јесмо, ово ће бити равно подвигу који смо обезбиједили извозом млијека и млијечних производа у БиХ - рекао је Шаровић и додао да  је идући циљ извоз свих врста меса и хране животињског поријекла у Руску Федерацију.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба рекао је да су компаније достигле ниво који прати европске стандарде, те да су инспектори похвалили и оне компаније које су имале лошу оцјену 2012. године.

Директор компаније "Агрекс" из Доњег Жабара Предраг Миличић истиче да се већ 11 година ова компанија припрема за европско тржиште.

- Испунили смо све услове, од кавеза за држање кокошака, обиљежавања сваког јајета, до здравствене исправности. Надам се да је читав систем у БиХ положио овај испит и да ће и коначан извјештај европских инспектора бити позитиван - рекао је Миличић и додао да ће извоз у ЕУ дати замах перадарској производњи.

У компанији "Овако" која се од 1999. бави производњом пилећег меса и прерађевина, не крију задовољство због прелиминарних резултата контроле европских инспектора.

- Оцјене које су добиле наше двије компаније су изузетно добре. Оно на шта смо посебно поносни јесте да је контрола прошла без готово икаквих замјерки. Надамо се да ће убрзаним процесом доћи до ратификације споразума и да ћемо робу из БиХ ускоро извозити у ЕУ - рекао је маркетинг менаџер месне индустрије "Овако" Неџад Биберовић.

Извоз

Мирко Шаровић је казао да се и сада, када је у питању перадарство БиХ више извози него што увози.

- И сада извозимо око 10.000 тона, а вјерујем да ће се извозити 15.000 тона - навео је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана