Дјела руских великана надохват руке

Милијана Латиновић
Дјела руских великана надохват руке

Источно Сарајево - Учење руског језика, размјена студената и професора и снажне српско-руске везе разлог су оснивања центра за руске студије на Универзитету у Источном Сарајеву.

Истакао је то руководилац Катедре за руски језик и књижевност на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Владан Бартула и додао да је у припреми елаборат за оснивање центра за руске студије који ће у идућих неколико мјесеци бити представљен на сједници Сената.

- Оснивање овог центра значиће јачање веза које већ постоје између Српске и Русије, а које се заснивају на сличности језика, истој вјери и култури која нас повезује вијековима - рекао је Бартула и додао да ће центар бити основан при катедри за руски језик и књижевност на овом факултету.

Бартула је казао да ће у склопу центра бити основана руска соба и библиотека, у којој ће студентима и професорима бити доступна оригинална дјела чувених руских писаца.

- Из Русије ћемо добити литературу писану на руском језику, енциклопедије, рјечнике и све оно што нам је потребно за наставни процес - рекао је Бартула.

Он је додао да међу свршеним средњошколцима влада велико интересовање за изучавање руског језика, те да годишње имају тридесетак бруцоша на Катедри за руски језик и књижевност.

Замјеник предсједника Удружења Српско-руско пријатељство - Братство Тања Малешевић каже да је оснивање центра за руске студије веома значајно, с обзиром на то да се руски језик изучава на оба јавна универзитета у РС.

- Надам се да ће се руски језик вратити у школе и да ће сви ти студенти, када узму диплому у руке, добити шансу да будућим генерацијама у Српској предају руски језик и књижевност - рекла је Малешевићева. Истиче да у овом удружењу често организују курсеве руског језика, али и бесплатне радионице, те да је одзив велики, како одраслих, тако и дјеце.

Темељ за оснивање центра за руске студије постављен је на конференцији "Словенски свијет: геоекономија, безбједност и развој евроазијског простора, руско-бх дијалог", која је почетком мјесеца одржана на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Вршилац дужности ректора овог универзитета Стево Пашалић и ректор Сибирске школе корпоративног управљања из Омска Роман Власов потписали су тада споразум о оснивању центра за руске студије.

Подршка Путина

Бартула је казао да од пријатеља из Русије имају обећање да ће разговарати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином о вези с помоћи за опремање центра за руске студије.

- Руска страна је истакла да имају снажну подршку Путина и да ће из његовог кабинета бити обезбијеђен један фонд литературе за опремање руске собе - рекао је Бартула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана