Djela ruskih velikana nadohvat ruke

Milijana Latinović
Djela ruskih velikana nadohvat ruke

Istočno Sarajevo - Učenje ruskog jezika, razmjena studenata i profesora i snažne srpsko-ruske veze razlog su osnivanja centra za ruske studije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Istakao je to rukovodilac Katedre za ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula i dodao da je u pripremi elaborat za osnivanje centra za ruske studije koji će u idućih nekoliko mjeseci biti predstavljen na sjednici Senata.

- Osnivanje ovog centra značiće jačanje veza koje već postoje između Srpske i Rusije, a koje se zasnivaju na sličnosti jezika, istoj vjeri i kulturi koja nas povezuje vijekovima - rekao je Bartula i dodao da će centar biti osnovan pri katedri za ruski jezik i književnost na ovom fakultetu.

Bartula je kazao da će u sklopu centra biti osnovana ruska soba i biblioteka, u kojoj će studentima i profesorima biti dostupna originalna djela čuvenih ruskih pisaca.

- Iz Rusije ćemo dobiti literaturu pisanu na ruskom jeziku, enciklopedije, rječnike i sve ono što nam je potrebno za nastavni proces - rekao je Bartula.

On je dodao da među svršenim srednjoškolcima vlada veliko interesovanje za izučavanje ruskog jezika, te da godišnje imaju tridesetak brucoša na Katedri za ruski jezik i književnost.

Zamjenik predsjednika Udruženja Srpsko-rusko prijateljstvo - Bratstvo Tanja Malešević kaže da je osnivanje centra za ruske studije veoma značajno, s obzirom na to da se ruski jezik izučava na oba javna univerziteta u RS.

- Nadam se da će se ruski jezik vratiti u škole i da će svi ti studenti, kada uzmu diplomu u ruke, dobiti šansu da budućim generacijama u Srpskoj predaju ruski jezik i književnost - rekla je Maleševićeva. Ističe da u ovom udruženju često organizuju kurseve ruskog jezika, ali i besplatne radionice, te da je odziv veliki, kako odraslih, tako i djece.

Temelj za osnivanje centra za ruske studije postavljen je na konferenciji "Slovenski svijet: geoekonomija, bezbjednost i razvoj evroazijskog prostora, rusko-bh dijalog", koja je početkom mjeseca održana na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Vršilac dužnosti rektora ovog univerziteta Stevo Pašalić i rektor Sibirske škole korporativnog upravljanja iz Omska Roman Vlasov potpisali su tada sporazum o osnivanju centra za ruske studije.

Podrška Putina

Bartula je kazao da od prijatelja iz Rusije imaju obećanje da će razgovarati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom o vezi s pomoći za opremanje centra za ruske studije.

- Ruska strana je istakla da imaju snažnu podršku Putina i da će iz njegovog kabineta biti obezbijeđen jedan fond literature za opremanje ruske sobe - rekao je Bartula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana